Тому що я сокіл — тому і літаю!

30.09.2008

Сюжети фантастичних романів, у яких люди літають по місту, використовуючи реактивну тягу невеликих заплічників, от–от стануть реальністю. Принаймні до такого висновку підштовхують акції швейцарця Іва Россі, колишнього військового льотчика, який нині працює пілотом у приватній авіакомпанії. Але для польотів Россі використовує зовсім не літак, а невеликі саморобні крила з реактивними двигунами.

Минулої п’ятниці цей відчайдух здійснив перший політ над Ла–Маншем зі своїм уже не фантастичним пристосуванням. Як повідомляє канал Sky News, швейцарця викинули з літака на висоті 2500 м на французькому боці протоки. Після цього Ів Россі в повітрі перетнув Ла–Манш, при цьому виконав кілька фігур і петель, потім розкрив парашут разом із крилами і приземлився на британському узбережжі біля Дувра. Весь політ зайняв 10 хвилин. Унизу героя зустрічали глядачі. Упродовж тижня цей політ двічі переносили через несприятливі погодні умови, але Ів таки спромігся виконати намічене.

У травні цього року він зі своїм апаратом здійснив перший публічний політ над Альпами, а найближчим часом збирається пролетіти над Великим каньйоном у США.