Пенсійне «перезавантаження»

26.09.2008
Пенсійне «перезавантаження»

Скільки буханців тепер на пенсію вийде? (Фото Укрінформ.)

Готуйте гаманці!

Останні кілька місяців українські пенсіонери мають приємну «мороку» — перераховувати свої доходи. Ще в липні уряд, незважаючи на неприйняті зміни до бюджету, додав до мінімальної пенсії 62 гривні як компенсацію втрат від інфляції, підвищив мінімальні пенсії для «військових» пенсіонерів та інвалідів–чорнобильців, пенсію у зв’язку з втратою годувальника. З першого вересня зросла державна адресна допомога до пенсії, яка не досягає прийнятних розмірів, для інвалідів війни та учасників бойових дій. Крім цього, підвищилися (хоч і не дуже відчутно для гаманця) надбавки, які не змінювалися ще з 2002 року, а саме: реабілітованим громадянам та членам їхніх сімей, надбавка на утриманця для пенсіонерів, які мають на своєму утриманні дітей віком до 18 років, а також надбавки на догляд інвалідам І групи, одиноким пенсіонерам за віком та з інвалідності ІІ та ІІІ груп, які потребують постійного стороннього догляду.

А із 1 жовтня на пенсіонерів чекатиме ще більш глобальний перерахунок, пов’язаний зі зміною «вартості» одного року трудового стажу (до речі, цим самим уряд реалізовує ініціативу Президента України щодо збільшення величини страхового стажу). І якщо останні дев’ять місяців страховий стаж нараховувався за принципом: 1,2% за кожен відпрацьований рік, то з першого жовтня він буде доведений до коефіцієнта 1,35%. «Це дуже серйозний крок на шляху до усунення зрівнялівки, на яку так нарікають люди. Адже, крім невеликого розміру пенсій, українців турбує ще й ця несправедливість, коли, маючи різний страховий стаж — мінімальний і максимальний, — люди отримують пенсію з різницею в кілька гривень», — пояснює важливість нововведення перший заступник міністра праці та соціальної політики України Павло Розенко.

За словами директора Департаменту пенсійного забезпечення Мінпраці Миколи Шамбіра, після перерахунку пенсій підвищення одержать 11,1 мільйона осіб із загальної чисельності пенсіонерів (а це 13,8 мільйона осіб), що становить 80,5%. Інші ж пенсіонери, яких мало стосуватиметься підвищення, — це власники, як правило, занадто маленьких пенсій і трудового стажу. Ці пенсіонери одержують «мінімальні» пенсії. У Мінпраці звітують: тепер нарахування пенсій відбувається зовсім за новими стандартами: окрім підвищеної «вартості» одного року страхового стажу, фахівці ще збільшили середній заробіток, який є вихідним для нарахування пенсій, — тепер рік виходу на пенсію не має такого визначального впливу на її розмір. Загалом же перерахунок пенсій з першого жовтня, за словами Миколи Шамбіра, дозволить підвищити основний розмір пенсій, розрахований від заробітку, в середньому на 12,5%. А після усіх підвищень (враховуючи липневе і жовтневе) Мін­праці прогнозує середню пенсію в Україні на грудень 2008 року в розмірі 890 гривень.

Прожитковий мінімум зросте востаннє цього року

Окрім перерахунку пенсій, з першого жовтня відбудеться «планове» підвищення прожиткового мінімуму — воно, щоправда, уже не вплине на розмір самої мінімальної пенсії — ця соціальна гарантія залишиться після липневої доплати на відмітці 544 гривні. А прожитковий мінімум для непрацездатних осіб зросте від 482 гривень до 498. У зв’язку з цим збільшаться розміри пенсії за особливі заслуги, підвищення до пенсії ветеранам війни (інвалідам війни, учасникам бойових дій, учасникам війни, членам сімей загиблих (і тих, які пропали безвісти) військовослужбовців, партизанів та іншим особам, передбаченим в статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», щомісячна доплата до пенсії непрацюючим пенсіонерам, вивільненим у зв’язку із закриттям Чорнобильської АЕС. Збільшаться й надбавки до пенсії Почесним донорам України, яка розраховується, виходячи з прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць, розмір якого з першого жовтня збільшиться до 626 гривень.

Це буде останнє підвищення мінімального прожиткового мінімуму та пенсії, заплановане цього року в державному бюджеті.

 

ЗВОРОТНИЙ ЗВ’ЯЗОК
Пенсіонере, вас слухають!

Пенсіонери, які мають запитання до Міністерства праці та соціальної політики України з приводу нарахування пенсій та доплат, можуть отримати відповіді від фахівців, зателефонувавши за номером «гарячої лінії»: 8–800–500–39–20. Дзвінки з усієї України — безкоштовні.