Не дими в таксофоні!

25.09.2008

Згідно з результатами опитування, яке провів Інститут політики «Українським демократичним шляхом» у січні 2008 року, близько 80 відсотків українців вважають куріння соціальною проблемою і виступають за обмеження куріння в громадських місцях. Наші співвітчизники підтримують повну заборону на тютюнопаління у літаках (75,5%), на робочих місцях (69,2%) і заборону реклами тютюнових виробів на носіях зовнішньої реклами (75%). Утім реалії свідчать — люди курять і на зупинках, і в кабінетах та (особливо!) в коридорах більшості підприємств, і маршрутних таксі, і навіть (дуже рідко, але буває — сама бачила) в магазинах.

Норми закону, які захищають некурців від «ароматних випаровувань» чужої цигарки, сьогодні майже ніде не працюють. Виняток становлять міста, чиє керівництво взяло ініціативу «знедимлення» вулиць у свої руки. «Першість у боротьбі з курінням зараз тримають Черкаси та Луцьк, добре просунулись у цьому напрямку Ужгород, Херсон та Донецьк. У цих містах міські ради ухвалили відповідні рішення, якими заборонили куріння не тільки у приміщеннях, а й у громадських місцях, — розповідає голова Коаліції громадських організацій та ініціатив «За вільну від тютюнового диму Україну» Сергій Гончар. — Найбільший перелік таких місць в Ужгороді: «територією без сигарет» там оголошені зупинки транспорту (в радіусі 50 метрів), дитячі майданчики, усі заклади торгівлі, сквери, пляжі. Окрім того, в Ужгороді не можна курити в десятиметровій зоні навколо будинків».

Київ донедавна славився своєю прокуреністю. Підземний перехід до станції метро «Майдан Незалежності» — яскравий приклад того, як народ димить просто під табличками «палити заборонено». Але віднедавна в киян з’явилася надія на зміну ситуації. Так, 18 вересня Київська міська рада ухвалила рішення про впорядкування місць для тютюнопаління у столиці. Загальний перелік місць, у яких буде суворо заборонено куріння, дуже великий. «Територіями без диму» відтепер стануть дитячі майданчики і місця дитячого відпочинку, включно з ігротеками, комп’ютерними клубами, кінотеатрами та прилеглими до них територіями. Окрім того, курити не можна буде на зупинках громадського транспорту та в 50–метровій зоні навколо них, у ліфтах, на будинкових сходах в під’їздах багатоповерхових житлових будинків, у гуртожитках, підземних переходах і таксофонах. Стояти з запаленою цигаркою також не можна буде в церкві, у 50–метровій зоні навколо сакральних споруд, у закладах освіти, охорони здоров’я, культури, фізичної культури та спорту. Також під зону без сигаретного диму підпадають парки, пляжі, сквери, літні майданчики, спортивні споруди, робочі місця.

Частково заборонено курити в офісних приміщеннях, закладах торгівлі, включаючи ринки та кіоски, а також у ресторанах, барах, кафе, нічних клубах та на дискотеках, у будівлях, які займають органи державної влади та місцевого самоврядування. Усі ці об’єкти мають бути облаштовані спеціально ізольованими місцями для куріння. Про наявність таких місць попереджатимуть інформаційні таблички. Там же має бути розміщена інформація про шкідливість вдихання тютюнового диму. На облаштування спеціальних кімнат для курців, обладнаних вентиляцією, депутати Київради відвели власникам офісних приміщень та підприємцям три місяці. А після того люди, які цінують своє здоров’я, зможуть вимагати від власника нічного клубу чистого повітря. Як буде накурено скрізь — свої права можна захистити через суд.

Людмила ПЕТІНОВА