Відлуння стихії

25.09.2008
Відлуння стихії

Чи не додасться у психологів МНС роботи після двотижневого «плачу» з неба? (Фото Анатолія СИЧЕВСЬКОГО.)

Через п’ять днів українські лікарі та медсестри, чиї будинки підтопило «великою водою», а також родини, в яких серед загиблих є медпрацівники, отримають перший транш адресної допомоги від Українського медичного союзу (УМС). Починаючи з першого жовтня, постраждалі медики (а їх нараховується 1361) зможуть поповнити родинний бюджет на 500 гривень, обмінявши спеціальні сертифікати на готівку в місцевих осередках всеукраїнської громадської організації. А в листопаді, як прогнозує голова Президії УМС Юрій Поляченко, люди отримають другий транш у розмірі 500 гривень.

 

Лікарі своїх у біді не лишили

«Можливо, на перший погляд, тисяча гривень на одного медпрацівника не є великою сумою, — каже член президії УМС Володимир Загородній. — Але будь–які гроші є вкрай необхідними для кожної родини, яка постраждала від стихії. І найголовніше — ми точно знаємо, що кожна копійка, зібрана на спеціальний рахунок, безпосередньо потрапить до тих людей, які потребують допомоги, а не загубляться десь по дорозі».

Про початок гуманітарної акції в підтримку медиків, які постраждали від повені, Всеукраїнська громадська організація УМС оголосила на початку серпня. Відтоді на спеціальний рахунок почали надходити кошти від людей, небайдужих до чужого лиха. За два місяці вдалося зібрати понад 900 тисяч гривень. Утім очікування ініціаторів акції на активний відгук багатих людей не справдились. Основну суму внесли не потужні кампанії, не «володарі заводів, газет, пароходів», а окремі лікарі, колективи районних амбулаторій, поліклінік, лікарень, маленьких аптек і навіть... однієї міської жіночої консультації з Кіровоградщини.

Окрім того, на заклик УМС допомогти своїм колегам відгукнулись Українське медичне товариство, Асоціація кардіохірургів, Асоціація офтальмологів України, Національний інститут раку, Українське науково–медичне товариство онкологів, Українське товариство фахівців з ядерної медицини, Українське товариство гінекологічних онкологів та Асоціація патологів України, Олександрівська центральна районна лікарня, Психіатрична лікарня №5, деякі фармацевтичні кампанії та приватні особи.

За словами фахівців, акція консолідувала медичну спільноту. Українські медики показали: незважаючи на мізерну зарплату, вони готові підтримати своїх колег, які опинились у скруті. Але, з іншого боку, тут виявилося байдуже ставлення інших... «Вийшло, що найбільше відгукнулися самі ж медики, — зазначив Юрій Поляченко. — А взагалі–то ми очікували, що кошти нададуть, у першу чергу, меценати, спонсори. Ми і зараз цього чекаємо, але нікого не просимо».

Чи буде друга повінь?

Загалом лікарі з районів, які найбільше постраждали від «великої води», кажуть, що сьогодні їх турбує не лише матеріальна допомога від держави та з інших джерел. «Зараз ми дуже переживаємо у зв’язку з другим етапом повені, якщо це можна так назвати, — зізнається заступник головного лікаря Старосамбірської ЦРЛ (Львівська область) Василь Савеко. — З неба постійно падає дрібний дощик. І хоч це не така злива, як була влітку, але ті будівлі, які вціліли в липні, вже потроху розповзаються від надмірної вологи. Люди просто не встигли до кінця укріпити ані фундамент, ані стіни, а тут знову дощі...»

«У нас є низка будинків, у яких під час повені дах упав — і все, більше нічого не лишилося, — додає головний лікар Снятинської центральної районної лікарні Микола Зінковський. — Але деякі саманні будинки (ті, що зроблені з глини) добре вистояли повінь. Якби збереглася суха погода, було б усе гаразд. А так глиняні хати просто розлазяться, наче картярські будиночки, далі починають сунутися. Так що небезпека розвалів і зсувів існує й сьогодні. І ми не знаємо, якими будуть остаточні збитки від негоди, і кому ще знадобиться допомога».

Члени УМС радять лікарям не панікувати і сподіватися, що «мокре нашестя» скоро закінчиться. У крайньому випадку, якщо ж знадобиться, виділять гроші для постраждалих медиків.

 

ДОВІДКА «УМ»

За даними, які надійшли до УМС, найбільше постраждалих медиків у Івано–Франківській області — 906 осіб, з них більшість — із Коломийського району (232 особи) та з обласних та міських лікарень (270 осіб). У Львівській області постраждали 259 медичних працівників, у Вінницькій — 69, у Тернопільській — 57, Закарпатській — 36, Чернівецькій — 34 особи.