НОВИНИ ПЛЮС

25.09.2008

Як призначати Генпрокурора

Президент Віктор Ющенко підписав зміни до закону про прокуратуру, якими регламентується порядок звільнення Генпрокурора. Згідно з законом, Генеральний прокурор призначається на посаду та звільняється з посади Президентом за згодою Верховної Ради. Попередня редакція передбачала, що «Генеральний прокурор України призначається на посаду за згодою Верховної Ради України та звільняється з посади Президентом України». Це кострубате формулювання дало підстави для численних дискусій, оскільки частина політиків стверджувала, що Президент може звільняти Генпрокурора без згоди ВР, а інша частина наполягала на тому, що глава держави обов’язково мусить заручитися згодою парламенту. Зміни було прийнято 4 вересня, під час скандальних голосувань БЮТ і ПР.

Кернес не «нюхав»

Дзержинський суд Харкова закрив провадження у справі про адміністративне порушення щодо секретаря Харківської міської ради Геннадія Кернеса за вживання наркотиків. Суддя Дзержинського району Сергій Лазюк вирішив, що Кернес не вживав наркотики і не повинен платити штраф, повідомляє «Медіапорт».

Місяць тому обласне управління МВС повідомило про передачу в суд адміністративних протоколів на керівництво Харкова за обіг наркотичних засобів (конкретно — кокаїну) у незначних кількостях без мети збуту. Сторона Кернеса апелювала до того, що протокол заснований не на доказах, а на свідченнях двох осіб; до адміністративного протоколу не було додано протокол вилучення наркотиків, отже, немає підтверджень, що йдеться саме про кокаїн. «Ні я, ні Михайло Добкін ніколи в житті не вживали наркотики», — сказав сам Кернес.

Церковне єднання

У жовтні Вселенський патріарх Варфоломій I збере у Стамбулі патріархів та голів автокефальних церков для посилення єдності. Про це Варфоломій І повідомив учора, виступаючи перед депутатами Європарламенту в Брюсселі. «У жовтні за нашим запрошенням усі голови православних патріархатів та автокефальних церков зустрінуться у Стамбулі для обговорення наших спільних проблем і посилення загальноправославної єдності та співпраці», — сказав, за повідомленням УНІАН, патріарх.