Мерський шантаж

25.09.2008

Позавчора в Черкасах так і не відбулася очікувана сесія міської ради. Депутати, наче лобурі–школярі, її просто зірвали: відмовилися реєструватися, хоча й товклися в коридорі біля залу засідань. На сесію не з’явилися, зокрема, БЮТівці, «регіонали», частина «НУНСівців», комуністи. Разом із міським головою Сергієм Одаричем зареєструвалися тільки 15 депутатів, а для кворуму треба вдвічі більше. Таку поведінку міських обранців мер пояснює тим, що він не піддався на їхній шантаж.

«Напередодні сесії до мене звернулися представники багатьох фракцій міської ради зі своїми меркантильними вимогами: хтось хотів збудувати багатоповерхівку в Долині троянд, хтось — викупити за безцінь муніципальне майно. БЮТівці, приміром, клопоталися про працевлаштування у міськвиконкомі своїх однопартійців. Коли всі прохачі отримали від мене відмови, депутати пообіцяли зірвати сесію», — зазначає Сергій Одарич.

Він каже, що поведінка депкорпусу нашкодить насамперед простим черкащанам. Адже на цьому засіданні мали розглядати, в основному, соціальні питання — зокрема, підтримку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, на капітальний ремонт яких міськрада вперше виділила 800 тис. грн. Але щоб профінансувати ці роботи, сесія мала прийняти відповідну програму. Крім того, через дії депутатів станція швидкої допомоги не отримала препарату «Металізе», який рятує інфарктників від смерті (на «швидкій» залишилося тільки три дози цих ліків). Також залишилося неухваленим рішення про організацію хоспісу для онкохворих та соціального гуртожитку для дітей–сиріт.

Як розповів черкаському інтернет–виданню «Провінція» голова фракції Блоку Тимошенко у міськраді Валерій Вишиваний, БЮТівці «не зареєструвалися на сесії міськради, бо до залу були запрошені «колишні члени БЮТ — фракція «Справедливість». За словами пана Вишиваного, «суд скасував припис прокурора, але не відмінив рішення з’їзду Блоку Юлії Тимошенко, яким цих людей позбавлено депутатських мандатів. Вони повинні були оскаржити рішення з’їзду Блоку». Схожа точка зору і в «НУНСівця» Станіслава Сахна: «Коли прийшла «Справедливість», я зрозумів, що сесія не відбудеться. То навіщо ж реєструватися, якщо не буде роботи?».

«Така поведінка депутатів стосовно городян, які їх обирали, є неприпустимою. Показовим є те, що коли фракції БЮТ у міській раді потрібно було виконати політичне замовлення «центру» та «засудити» на сесії міськради Президента Віктора Ющенка, тоді БЮТівці оперативно зібрали всіх своїх депутатів. А для розгляду соціальних питань зібратися вони не змогли», — обурюється Сергій Одарич, котрий є зверхником екс–БЮТівської фракції «Справедливість».