Скрипка Гварнері заграє у Києві

25.09.2008

Із 27 вересня по 5 жовтня в Києві відбудеться найцікавіша культурна подія сезону — 19–й Міжнародний фестиваль «Київ–Музик–Фест–2008», в рамках якого меломани зможуть побувати на симфонічних, хорових, джазових, камерно–інструментальних концертах. Більшість із них — прем’єри. «Фестиваль для нас є нагодою зустрітися зі слухачем і презентувати для нього сучасні українські і зарубіжні твори. Чому більшість концертів будуть прем’єрними? Ми не маємо можливості регулярно організовувати концерти. А для композитора найважливіше — чути виконання власного твору. От він і готує його напередодні «Київ–Музик–Фесту», бо знає, що музику почують справжні поціновувачі високого мистецтва», — зазначають організатори.

«У нас уперше не було фінансових проблем. У цьому питанні Спілку композиторів дуже підтримало Міністерство культури і туризму. Хоча гроші, як завжди, виплатять після фестивалю. Так що учасників запрошуємо за власні кошти», — пояснює Євген Станкович, голова Спілки композиторів України, який разом із Мирославом Скориком є автором ідеї проведення «Київ–Музик–Фесту».

Концерти проходитимуть у церквах і філармонії. Фестиваль відкриють у суботу концертом київського хору «Хрещатик» у Михайлівському Золотоверхому соборі з нагоди його 900–ліття та 1020–ліття Хрещення Київської Русі, а продовжать у Національній філармонії.

Першого фестивального дня на глядача чекає сюрприз. Відома скрипалька Богдана Півненко спеціально на ці дні роздобула унікальну скрипку П’єтро Гварнері, змайстровану 1738 року. «Це унікальний інструмент з унікальним звуком. На першому концерті я гратиму твори зі щойно виданого диску «Мелодії миттєвості» Валентина Сильвестрова. Ці твори для мене особисто дуже дорогі. Грала їх заради чоловіка. Через місяць після смерті Володі почала працювати над «Мелодіями». Я грала, а сльози капали на скрипку, і здавалося, що злітає душа... увись. Оформила диск своїм портретом, картиною «Осяяння», яку намалював мій батько Іван Марчук», — пояснює Богдана Півненко. Всесвітньо відомий український композитор Валентин Сильвестров додає, що велику роль у нових творах відіграє пауза, збереження звуку: «Музика ніби оглядається, чи ми за нею встигаємо. І чекає, щоб наздогнали».

У суботу ввечері для поціновувача класичної музики буде парад свят. Очікуються світові прем’єри — опера Євгена Станковича і концерт для скрипки з оркестром грузинського композитора Шавгела Шилакадзе у виконанні Національного ансамблю «Київська камерата» (солісти Ніна Матвієнко, Валерій Буймістер, Богдана Півненко).

У програму також входять музичні діалоги «Польща—Україна», «Японія—Україна», «США—Україна», «Швейцарія—Україна». «Ми хочемо показати, як Україна звучить у світовому музичному просторі. Запрошені іноземні композитори раніше ніколи не були в Україні. Паралельно з концертами будуть також їхні майстер–класи. Японці обіцяють розказати про авангард у своїй країні, пригощатимуть суші, а кому щось не сподобається, погрожують зробити харакірі»,— каже композитор Сергій Пелютиков.

Поряд із відомими іменами організатори фестивалю дають шанс засвітитися молодим музикантам, назвавши їхній блок «Нова генерація: музичні паралелі». Уперше в Київ приїде донецький квартет «Кватра плюс». Композитор Євген Петриченко з Донецька вже досить відомий у світі, але ще дуже мало знаний в Україні, привезе до Києва реквієм, в якому використовується фольк у електронному вигляді. «Такого наш слухач ще не чув. Ми не маємо нагоди відвідувати європейські фестивалі симфонічної музики. Тому було б смішно обкрадати себе, не відвідавши його концерту», — ведуть організатори.

Фестиваль проводиться для того, щоб ознайомити публіку з новими творами. Але про класику теж не забуто. Нове бачення Моцарта запропонував швейцарський композитор Каттан. Його «Реквієм–2 Моцарт» виконуватиме ансамбль класичної музики ім. Лятошинського і камерний ансамбль зі Швейцарії Ensemble Jeune Opera Compagnie.