Виноградцю подарували квартиру в Полтаві

25.09.2008

Володаря одразу чотирьох медалей ХІІІ Паралімпійських ігор у Пекіні плавця Дмитра Виноградця, котрий пересувається на інвалідному візку, та його тренера Галину Бойко в сесійній залі Полтавської обласної ради зустрічали стоячи. Саме Дмитро здобув для нашої збірної першу паралімпійську медаль — срібну. За словами його мами, Алли Виноградець, ще перед від’їздом до Пекіна син говорив їй, що спочатку саме в такий спосіб у запливі на 100 м вільним стилем «віддячить» господарям, пропустивши на вершину п’єдесталу їхнього представника. А потім «узяв своє», перемігши на дистанціях 50 і 200 м із двома світовими рекордами та поповнивши колекцію бронзовою медаллю за третє місце у «півсотні» на спині.

Перед тріумфом Дмитро п’ять з половиною років тренувався у секції плавання полтавського реабілітаційно–спортивного центру «Інваспорт». Привів його туди, певно, найприкріший у житті випадок. У 17–річному віці хлопець вступив до ВНЗ. Щоб відсвяткувати цю подію, разом зі шкільними друзями поїхав на річку. А там, стрибаючи у воду, зламав шийні хребці... Але не зламався сам, не занепав духом.

Шлях Виноградця до успіху голова облдержадміністрації Валерій Асадчев назвав справжнім подвигом. Під час урочистостей з нагоди вшанування дворазового чемпіона керівники області вручили Дмитрові ордер на нову квартиру в Полтаві (до Пекіна він вирушав з двокімнатної квартири у приміському селі, де жив разом із батьками та сім’єю сестри). Водночас чільники міської влади зобов’язалися умеблювати нове помешкання чемпіона та облаштувати його відповідно до особливих потреб господаря. Винагороду отримала і тренер Галина Бойко.