НОВИНИ ПЛЮС

24.09.2008

Справа про громадянство Жванії

Подільський районний суд Києва скасував постанову Генеральної прокуратури про порушення кримінальної справи за фактом підробки документів про набуття українського громадянства народним депутатом від «НУНС» Давидом Жванією. Підстава — відсутність складу злочину. Відповідне рішення вчора оголосив суддя Валерій Одинець. За повідомленням агенції «Українські новини», у такий спосіб суд задовольнив скаргу Жванії на постанову Генпрокуратури про порушення цієї кримінальної справи. «Я з самого початку не сумнівався у своїй правоті і завжди був упевнений, що це надумана справа... Політично заангажована сама заявка і весь розгляд... протягом п’яти місяців», — заявив нардеп від «НС».

Банкова викриває візит Тимошенко до Москви

Неафішована сторона візиту Юлії Тимошенко до Москви наприкінці вересня полягатиме у її звітуванні російському керівництву щодо політичної ситуації в Україні. Про це вчора заявив заступник глави секретаріату Президента Андрій Кислинський. «Зокрема, йтиметься про близьке укладання союзу між БЮТ і Партією регіонів, призначення Януковича Головою Верховної Ради (за збереження Тимошенко на посаді Прем’єр–міністра), введення в дію змін до Конституції, які обмежують повноваження Президента, та корекцію виборчого законодавства щодо підвищення до 10% прохідного бар’єру на виборах до ВР, що фактично встановлюватиме владу в Україні двох політичних сил», — цитує Кислинського прес–служба Банкової.

За офіційними даними, у Москві керівник українського уряду обговорюватиме низку питань двосторонньої співпраці, у тому числі з постачання газу в Україну.

Україна — серед найкорумпованіших держав світу

Україна посідає 134–те місце серед 180 країн за рівнем корупції, і ситуа­ція в державі продовжує погіршуватися. Про це свідчать результати щорічного рейтингу оцінки поширення корупції у світі міжнародної організації Transparency International. Цьогорічний індекс України склав 2,5 (за шкалою від нуля до 10, де 0 — найвищий рівень сприйняття корупції, водночас індекс нижче межі 3,0 є показником «галопуючої» корупції). Минулого року наш показник становив 2,7 (118–те місце), а у 2006 році — 2,8.

Серед екс–радянських республік нижчий індекс мають Казахстан (2,2), Росія (2,1), Таджикистан, Білорусь (2,0), Азербайджан (1,9), Узбекистан, Туркменістан та Киргизстан (1,8). Натомість, кращий від українського результат мають Молдова та Вірменія (2,9), Болгарія (3,6), Румунія (3,8), Грузія (3,9), Польща, Литва і Туреччина (4,6), Словаччина і Латвія (5,0), Угорщина (5,1), Чехія (5,2).