«Заморожена» справа

24.09.2008

Учора голову Соціалістичної партії України Олек­сандра Мороза, який вісім років тому оприлюднив «плівки Мельниченка», знову допитували в головному слідчому управлінні Генеральної прокуратури. Мороз був запрошений у «справі Гонгадзе». Після виходу від прокурорів Олександр Олександрович не розповів про деталі розмови. Втім, сказав журналістам, що, за його інформацією, колишній керівник департаменту зовнішнього спостереження та кримінальної розвідки МВС Олексій Пукач, який проходить обвинуваченим у «справі Гонгадзе», зараз живий і перебуває у Сполучених Штатах.

Олександр Мороз відзначив, що слідчий проводив допит сумлінно. «Слідчий ставив професійні запитання, поводився дуже коректно, проте нічого нового не пролунало», — сказав Мороз.

Для лідера СПУ це був уже третій виклик у Генпрокуратуру у справі Гонгадзе. Двічі він давав свідчення у 2004 році.

Олександр Мороз висловився за те, щоб фахівці провели експертизу записів майора Миколи Мельниченка. Він порадив Вікторові Ющенку подзвонити президентові США Джорджу Бушу і домовитися про їх експертизу. На думку Мороза, у цих записах містяться факти, які можуть пролити світло на замовників і організаторів викрадення та вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. «Немає жодних підстав не вірити тому, що є на плівках, коли мова йде про оригінали. Я ж не даю оцінку діям Мельниченка, він зробив те, що зробив. Але те, що він надає, — це абсолютно об’єктивні речі. І до тих пір, поки прокуратура не долучить (як доказ) до справи навіть якщо не самі плівки, а факти на них зафіксовані, до тих пір не буде ясності», — цитує Мороза «Українська правда».

Екс–голова парламенту також сказав, що за вісім років не змінив свою думку щодо ролі Леоніда Кучми у викраденні та вбивстві Гонгадзе. «Я і тоді, піднявши протоколи засідань Верховної Ради та всі свої публікації, ніде не вживав слова «вбивство» стосовно Кучми, стосовно його причетності. Я казав, що він причетний до зникнення Гонгадзе, давав доручення з цього приводу, контролював хід цієї справи — і це абсолютна правда», — відзначив Мороз.