Юрій Костенко: Відновлення демократичної коаліції мало реальне. Бодай тому, що над ним ніхто не працює

24.09.2008

— Юрію Івановичу, від парламентаріїв різних фракцій не раз пролунала думка, що поточний сесійний тиждень у роботі Верховної Ради — вирішальний. І до його завершення парламент або працюватиме з новою коаліцією та спікером, або буде розпущений Президентом. Як на вашу думку, який варіант реальніший?

— Точно сказати, чим завершиться цей тиждень, не може ніхто. Але, як на мене, найбільшою є все–таки вірогідність створення нової коаліції між Блоком Тимошенко і Партією регіонів. Щодо відновлення коаліції у попередньому її форматі й за участі Блоку Литвина, то принаймні у нашій фракції оптимізму з цього приводу немає. Особливо з огляду на те, як активно, наскільки ми знаємо, БЮТ веде переговори з «Регіонами». А нібито бажання реанімувати коаліцію демократичних сил — це все розмови на камери.

— Однак запевнення БЮТівців у тому, що пріоритетом для них є поновлення коаліції з «НУНС», підтверджують і «регіонали». За їхніми словами, говорити про ймовірність формування офіційної парламентської більшості з Блоком Тимошенко можна буде тільки після того, як переговори БЮТ із «Нашою Україною — Народною самообороною» завершаться невдачею.

— Такі переговори між нами і БЮТ не ведуться взагалі. Звісно, фракція «НУНС» дуже різнобарвна, тому я не виключаю, що хтось із кимось і домовляється. Але якщо говорити саме про позицію фракції, то, як ви розумієте, переговори можуть вести лише ті її представники, які потім зможуть забезпечити відповідне рішення фракції. Якщо виходити з таких передумов, то консультацій щодо вступу «НУНС» у коаліцію в будь–якому форматі наразі не відбувається.

— А представник Партії регіонів Олександр Єфремов запевняє, що від їхньої фракції переговорний процес із «Нашою Україною» курирує Борис Колесников.

— Колесников перманентно в переговорному процесі — я його постійно бачу то з БЮТівцями, то з іншими депутатами, то в секретаріаті Президента... Але це — не переговори. Для того, аби їх вести, обидві сторони повинні спершу офіційно сформулювати свої позиції. А потім уже створювати переговорну групу, яка займається зближенням цих позицій.

Утім якщо говорити про Партію регіонів, то у неї й нашої політичної сили позиції настільки відмінні, що говорити про можливість зближення просто немає сенсу.

Повернення до роботи демократичної коаліції я стовідсотково не виключаю, але, на жаль, сьогодні цей варіант складно назвати реалістичним. Бодай тому, що над ним ніхто не працює.

— Тобто «Наша Україна» готується до роботи в опозиції? Чи до дострокових виборів?

— Знаєте, з огляду на те, за які рішення останнім часом разом із Партією регіонів голосує Блок Тимошенко, для «НУНС» краще працювати в опозиції, ніж брати за себе відповідальність за те, що може відбуватися в найближчі півроку–рік. (Нагадаємо, як член коаліції демократичних сил за умови її реанімації «Наша Україна» разом із БЮТом нестиме відповідальність за дії Кабінету Міністрів, очолюваного Юлією Тимошенко. — Ред.).

Та ще кращим виходом із ситуації були б дострокові вибори. Я не кажу, що вони докорінно змінять ситуацію в парламенті, але тільки через виборчий процес політична сила може оновлювати принаймні свою позицію. І БЮТ, і «Наша Україна», й інші головні учасники політичного процесу зможуть запропонувати щось нове лише після дострокових виборів, на яких отримають від виборців оцінку своїх попередніх дій.