Усі з усіма

24.09.2008
Усі з усіма

Початок найважливішого тижня у роботі Верховної Ради шостого скликання, як охрестили поточну парламентську чотириденку деякі експерти, у сесійній залі нічим особливим не відзначився. «На люди» законодавці гострих політичних питань не обговорювали, трибуну не блокували й навіть не побилися. Адже головні політичні процеси відбувалися далеко від телекамер і цікавих журналістських очей. «Переговори» — саме це слово тепер найчастіше лунає в кулуарах. Чи сформує Блок Тимошенко коаліцію з Партією регіонів? Чи розпустить Президент Верховну Раду як таку, що так і не спромоглася сформувати нову більшість? Чи вдихне Блок Литвина друге дихання у коаліцію БЮТ із «НУНС»? Саме від них, від переговорів, залежить, якою буде відповідь на це запитання. «Настав той момент, коли всі домовляються з усіма», — визнавали ті з політиків, хто чесніший. І хоча, судячи з інформації, яка долинала з–за лаштунків політичної сцени, найреальнішою, принаймні станом на вчора, виглядала можливість народження нової, «тимошенківсько–януковицької» більшості, напевне прогнозувати розвиток подій не взявся б ніхто.

 

Усе в руках Всевишнього. І Президента?

«Чим усе це завершиться, знає тільки Всевишній», — визнав один із керівних «регіоналів» Олександр Єфремов. Його колега Нестор Шуфрич був конкретнішим і ризикнув вирахувати ймовірність подальшого розвитку подій у цифрах: «40 відсотків — що відбудуться парламентські вибори, 35 відсотків — відновиться стара коаліція і 25 — це ймовірність формування нової коаліції, нашої фракції з Блоком Тимошенко», — вважає Нестор Іванович.

У «Нашій Україні», принаймні в тій її частині, яка не мліє від самого лише погляду Юлії Тимошенко, більш реальним вважали офіційний «шлюб» БЮТ із «Регіонами». Щодо БЮТівців, то більшість із них на запитання про розвиток подій «відповідали» невизначеним жестом. Швидше за все через те, що й самі не знали, про що домовляються їхні лідери. Вони ж вустами голови фракції Івана Кириленка наголошували, що «на базових принципах готові вести переговори з будь–якою політичною силою заради стабільності в державі». Базовими для БЮТ він назвав «державний суверенітет, територіальну цілісність кордонів, добросусідські відносини, національну самоідентифікація і європейський вибір». За словами Кириленка, у принципах, запропонованих його однофамільцем, лідером «НУНС», «немає нічого такого», що б не влаштувало БЮТ. «Тому я не бачу підстав для наших колег не повертатися в коаліцію. Зараз усе залежить від Президента, запам’ятайте це!» — наголосив пан Іван.

Кава по–«регіональному» — найсмачніша

Андрій Портнов, якого називають головним ініціатором творення коаліції з ПР, запевняв журналістів, що ніяких переговорів щодо цього з «регіоналами» не веде. «Справді? Дуже дивно, — іронізувала з цього приводу соратниця Януковича Ганна Герман. — Я так часто зустрічаю пана Портнова в нас на Липській (в офісі Партії регіонів. — Ред.), що якщо він приходить туди лише пити каву, то, мабуть, на Липській у Києві найкраща кава. Або, можливо, він має там якусь симпатію, що так часто до нас приходить?». Насправді, як переконують знаючі представники ПР, переговорні групи Партії регіонів «ведуть переговори з усіма парламентськими силами без винятку».

«На фракції питання про створення коаліції з ПР узагалі не обговорювалося», — сказав «Україні молодій» Сергій Соболєв. За його словами, останнє, що обговорював парламентський загін БЮТ на своєму засіданні — це коаліція з «НУНС» і Блоком Литвина. «А переговори ведуть усі з усіма і, на мій погляд, це цілком нормально, — зауважив Соболєв, порадивши не довіряти й заявам «Нашої України» про те, нібито в них «із «Регіонами» нічого немає» .

Щодо «литвинівців», то, як трохи сумно констатував їхній лідер, наразі фракція БЛ веде консультації тільки з «НУНС» і Блоком Тимошенко, хоча відкрита для переговорів з усіма силами. «Бо якщо коаліцію створять БЮТ із Партією регіонів, то їм більше ніхто й не потрібен», — зауважив Володимир Литвин, маючи на увазі те, що дві названі фракції й самостійно мають у ВР конституційну більшість.

Буде коаліція — буде й спікер

Окрім «коаліційного», перед парламентом стоїть іще одне, тісно пов’язане з першим питання: обрання спікера. Після того, як Голова ВР Арсеній Яценюк подав у відставку, законодавці протягом десяти днів повинні задовольнити його заяву і посадити в це крісло когось іншого. Як розповіла журналістам Ганна Герман, «Регіони» висунули на цю посаду першого віце–спікера, Олександра Лавриновича, але «поки що не отримали згоди від інших фракцій». Інші «регіонали» відповіді на запитання про конкретного висуванця від ПР старанно уникали. «Кандидатуру спікера є сенс виносити на голосування тільки тоді, коли буде ясно, що вона набере 350—370 голосів», — зауважив Михайло Чечетов. І запевнив, що «не так принципово, від якої політичної сили буде спікер — головне, щоб ця кандидатура була консолідована». «Ми, в разі чого, можемо проголосувати і за представника іншої фракції, бо такі люди, яких підтримає більшість парламенту, є в кожній із них. І в «НУНС» є, хоч Кириленко про це й не знає».

«Ми ще питання обрання Голови Верховної Ради не обговорювали, і про те, що на цю посаду нібито пропонують Лавриновича, я так само, як і ви, сьогодні вперше почув від пані Герман», — зізнався Сергій Соболєв. А лідер його фракції Іван Кириленко порадив не поспішати й дочекатися розв’язання проблеми з коаліцією. Оскільки «якщо коаліція формується на основі найбільшої фракції, то саме вона першою висуватиме кадрові пропозиції». Найбільшою, нагадаємо, є саме фракція Партії регіонів.