Яєшня по–тирольськи для Віталія

24.09.2008
Яєшня по–тирольськи для Віталія

Віталій Кличко і Самуель Пітер на зустрічі з журналістами. (Фото Рейтер.)

«Нічний жах» проти «Залізного кулака»

Дедалі менше часу залишається до того дня, коли Віталій Кличко повернеться в професійний бокс і проведе бій за титул чемпіона світу WBC у надважкій вазі. 11 жовтня в Берліні український політик, який є почесним чемпіоном світу за найпрестижнішою версією, вийде на ринг проти чинного чемпіона — нігерійця Самуеля Пітера.

Пітер, якого ще називають «Нігерійським нічним жахом», уже має одну українську зарубку на своїй боксерській кар’єрі — три роки тому Володимир Кличко завдав чорношкірому бійцеві першої поразки на професійному ринзі. Та невдача не поставила хрест на кар’єрі Самуеля. Він продовжував боксувати, відтоді жодного разу не залишив ринг переможеним, а на початку цього року Пітер переміг технічним нокаутом росіянина Олега Маскаєва й таки здобув для себе титул. Поєдинок зі старшим Кличком стане для нігерійця першим захистом чемпіонського пояса.

Для Віталія ж майбутній вихід на ринг стане першим після трирічної перерви, пов’язаної з травмами, політичною, громадською та менеджерською діяльністю й рішенням припинити боксерську кар’єру. Український претендент на титул заявляє, що за весь цей час він не забував підтримувати форму та регулярно відвідував спортзал. Повернутися ж на ринг «Залізного кулака» змусила давня мрія — виграти з братом Володимиром найпрестижніші боксерські титули. Всього їх є чотири, і Володя уже володіє двома з них. Черга за Віталієм.

Сила природи

Заради здійснення мрії Кличко–старший відклав решту справ та зосередився на підготовці до поєдинку. Зі своїм багаторічним тренером Фріцом Здунеком почесний чемпіон WBC зараз перебуває в австрійському Тіролі. Окрім звичайних бійцівських тренувань, українець багато приділяє заняттям у басейні, оскільки вода накладає на спортсмена додаткове навантаження. Впливає на організм й альпійське гірське повітря, в якому менше кисню і яке теж зміцнює спортсмена.

Єдиний раз Віталій залишив межі бази — заради того, аби зустрітися з журналістами та своїм суперником на традиційній прес–конференції, яка відбулася в Берліні.

Кличко зізнається, що за тренувальним процесом у нього зовсім не залишається часу на особисті справи. Усе відбувається чітко за розкладом: заняття, їжа. сон. Лише іноді Віталій відходить від запланованого харчування та замовляє яєшню по–тирольськи, яка йому дуже смакує. Окрім гастрономічних утіх, спортсмен не забуває й про харч духовний: у моменти між тренуваннями його можна побачити з книжкою. В інтерв’ю журналістам Кличко–старший додав, що прискіпливо вивчає... Конституцію України.

Традиційно, кожен із суперників з упевненістю говорив про свою перемогу, погрожуючи якнайшвидше нокаутувати опонента. Віталій, у найкращих традиціях темношкірих боксерів на подібних заходах, знущально поцікавився в нігерійця, чому той прийшов на прес–конференцію зі своїми охоронцями. «Пітере, чому ти нервуєш? Ти боїшся, що в Німеччині неспокійно, чи мене боїшся?» — покпинив Кличко. І пообіцяв, що битиме Самуеля лише на ринзі.

Утім нігерієць, того вечора був на диво спокійним та нічим особливим на закиди українця не відповів. Певно обдумував, у кого з братів кулак міцніший, — молодшого чи старшого. 11 жовтня він про це дізнається вже точно.

Орест ПЕТРІВ