«Формула» по–київськи

23.09.2008

Ті, кого не злякав холодний київський дощ, позавчора мали унікальну нагоду відчути себе глядачами одного з етапів «королівських перегонів». У рамках акції ING Renault Roadshow до столиці України привезли два боліди команди «Рено», на яких минулого року Хейкі Ковалайнен та Джанкарло Фізікелла виступали в чемпіонаті з автоперегонів «Формула–1». Перші номери французької «стайні» до Києва не приїхали — вони готуються до чергового Гран–прі в Сінгапурі, а керували машинами тест–пілоти Роман Грожан та Сакон Ямамото.

Спеціально до акції на Хрещатику спорудили трек завдовжки майже 2 км. Усе було, як на справжніх перегонах: ревіння двигунів, дощовий шлейф позаду боліда, стрімкі повороти та заїзди до імпровізованих боксів.

Окрім «формульної» техніки, французи влаштували показові заїзди інших спортивних автомобілів, які вони випускають.

Столиця України стала вже 13–м містом, у якому компанія «Рено» проводить подібний захід. Востаннє схожа акція в Києві відбулася у 2001 році (тоді приїздив Девід Култхард). Нині організатори сподівалися на стотисячну аудиторію, але через несприятливу погоду на Хрещатик зважилося прийти лише кілька тисяч глядачів. Для порівняння: подивитися на боліди «Рено» в Мехіко зібралося близько 300 тисяч цікавих. Зате президент Федерації автоспорту Євген Червоненко обнадіяв тим, що в Україні буде збудовано автодром для справжніх етапів «Ф–1», треба тільки виграти конкурентну боротьбу в Росії та Індії.