Робота на себе

20.09.2008
Робота на себе

Суперечка депутатів із «НУНС» і ПР». (Фото Укрінформ.)

Законодавцям так сподобалося працювати, що вони вирішили продовжити собі задоволення ще й на наступний тиждень. Учора парламентарії 325 голосами «за» (голосували фракції БЮТ, Партії регіонів та Блоку Литвина, а також троє представників «НУНС» — Омельченко, Гриценко і Яценюк) внесли зміни до розкладу поточної сесії. Відтак наступний тиждень, на якому, згідно з календарним планом, нардепи мали працювати в округах, знову буде сесійним.

Звісно, роботи у Верховної Ради, з огляду на тривалі простої навесні та влітку, — непочатий край. Однак депутати переймаються передусім власними інтересами, тому поспішають ухвалити закони, потрібні не так виборцям, як їм. Скажімо, законопроект із оригінальною назвою «Про внесення змін до деяких законів України (щодо додаткових заходів забезпечення виконання Конституції України)». Його спромоглися ухвалити тільки в першому читанні, а хочеться ж якнайшвидше проголосувати і в другому. Адже насправді цей оригінальний законодавчий акт передбачає кримінальну відповідальність за розпуск парламенту на непередбачених Конституцією підставах. У документі, за який у швидкісному порядку проголосували 349 депутатів («Регіони», БЮТ і КПУ), сказано, що така «узурпація державної влади» карається позбавленням волі на термін від семи до дванадцяти років.

Нагадаємо, що розпустити парламент може тільки глава держави. Тому «НУНСівці» закликали авторів закону забути про евфемізми й так прямо і написати, що йдеться про Президента. Який, нагадаємо, поки що наділений недоторканністю, але якщо конституційна більшість постарається, то може не лише позбавити цього права Президента, а й зробити парламент недоторканним довічно...

А тим часом на Банковій натякають на те, що розпускати Верховну Раду Президент поки не прагне. І навпаки — докладатиме всіх зусиль, щоб парламент продовжував працювати. На цьому наголосила заступник голови президентського секретаріату Марина Ставнійчук, нагадавши, що глава держави має право, а не обов’язок розпускати парламент на підставах, визначених у Конституції.

Ухвалений ВР закон про відповідальність за розпуск парламенту Ставнійчук назвала «таким, що, як і багато інших, ухвалених Верховною Радою останнім часом, містить цілу низку ознак неконституційності».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Голова ВР Арсеній Яценюк закликає регламентний комітет припинити блокувати запровадження нової системи голосування «Рада», після запуску якої кожен депутат зможе голосувати тільки за себе. Яценюк наголосив, що нова система вже встановлена, і звернув увагу депутатів на те, що у них на пультах є напис «сенсор», а під ним — кнопка сенсора. Однак вона не працює, оскільки регламентний комітет уже двічі відмовляв у запуску нової «Ради». Окрім того, Держстандарт досі не видав відповідний сертифікат на систему, повідомив спікер.