Мистецтво на вагу

20.09.2008

У галереї «Карась» уже вдруге за ініціативи художника Сергія Кузнєцова пройшла акція «Second Hand сучасного мистецтва», де за кілограм українського contemporary art просили всього тисячу гривень. «Я займаюся благодійністю. Раз на рік влаштовую свято для шанувальників сучасного мистецтва, які хочуть, для прикладу, роботу Максима Мамсікова, та купити її за реальну ціну на арт–ринку ніколи не зможуть, — пояснює ситуацію з секонд–хендом автор проекту Сергій Кузнєцов. — Моя акція не означає, що тут продаються картини з других рук. Це такий метод продажу — мистецтво на вагу».

На продаж виставили тридцять робіт, з них більше двадцяти продали. Більша частина запропонованого арт–товару складалася з фотографічних автопортретів Маші Шубіної. А щоб роботи виглядали презентабельнішими, їх розмістили під склом. Друге місце за кількістю секонд–хенду посів Вадим Бондаренко зі сценами видуманої кібервійни. На розпродаж виставив пару натюрмортів Віктор Покиданець, трохи живопису від Олександра Сулименка, фотопортрет Сергія Браткова, зроблений Іллею Чічканом, і багато великих і малих робіт Сергія Кузнєцова. «Моїх робіт продалося найбільше. Але я від цього анітрохи не радію — виставив свої найкращі картини, деякі з них через місяць тільки маю виставляти. Тепер довелося домовлятися з власником, щоб на період виставки позичив моє полотно. На вагу виходило по 100—500 доларів. Я стільки ж витратив тільки на матеріали. Відповідно за акт творення нічого не отримав», — невтішним голосом додає передовик продажу робіт на вагу Сергій Кузнєцов. Серед богеми був помічений відомий банкір Камен Захарієв, який вийшов із «Ательє Карась» не з порожніми руками.

На «Second Hand сучасного мистецтва–2008» Сергій Кузнєцов запросив спеціальних гостей — Олександра Шабурова і В’ячеслава Мізіна з відомої російської арт–групи «Сині носи». Вони віддали на продаж вісім копій із фотографії «Поцілунок міліціонерів». «Ми оригінал не могли виставити. Це було б нечесно. Ця фотографія коштує від двох тисяч доларів, а заважила б на копійки», — кажуть організатори.