Не треба нам берег турецький...

20.09.2008
Не треба нам берег турецький...

Гравці «Бешикташу» святкують сумнівний переможний гол. (Фото Рейтер.)

Харків’яни останніми з–поміж українських клубів вступили в єврокубкову осінь. Усі три наші команди дружно пропустили по одному голу, але день у день забивали на один м’яч менше: «Шахтар» — два, «Динамо» — один, «Металіст» — нуль. Таким чином, єдиний (після ганебного вильоту «Дніпра») представник України в Кубку УЄФА програв.

 

Гра – є, результату — немає

«Бешикташ» минулого року посів у турецькому чемпіонаті третє місце – так само, як «Металіст» в Україні. А нині команда Ертугрула Саглама йде на другій позиції.

«Буде змістовна гра — результат прийде», — фактично за Лобановським говорив напередодні двобою з турецьким «Бешикташем» у Стамбулі керманич «Металіста» Мирон Маркевич. Як і рік тому в дуелі з англійським «Евертоном», дії харківських футболістів на стадіоні «Іньоню» заслужили переважно схвальних оцінок, але команда повернулася битою. Нехай і через грубу помилку бокового арбітра, який не зафіксував положення «поза грою» в автора голу. Що треба підправити «в консерваторії», аби пробитися до групового турніру, тренерському штабу «синьо–жовтих» належить вирішити впродовж двох тижнів до матчу–відповіді, який відбудеться 2 жовтня.

Що таке «не щастить»

На березі Босфору Маркевич не міг розраховувати лише на дискваліфікованого польського оборонця Ганцарчика. Натомість у захисті вийшов новачок «Металіста» аргентинець Джонатан Майдана, дії якого настільки сподобалися наставнику турків, що пан Саглам зацікавився ціною Майдани. У півзахисті замість творчого, але повільного Рикуна з’явився серб Трішович. Відсутність страху перед титулованим опонентом слобожанці підтвердили присутністю в «старті» двох форвардів — Жажі Коельйо й Марко Девича.

Стартового натиску «Бешикташу» вистачило лише на перші десять хвилин. Потім «Металіст» пристосувався до ревіння гарячих турецьких фанів і показав свій фірмовий футбол. Двічі не без допомоги суперників падали у штрафній стамбульців нападники української команди, проте шведський рефері не фіксував порушення правил. Ще двічі харків’яни виходили вдвох на одного захисника, але й Девич, і Коельйо без успіху «тягнули ковдру на себе».

Черговий спалах господарів припав на початок другого тайму. Після навісу Телло зі штрафного Нобре розстрілював Горяїнова. Наш кіпер зреагував на цей удар, але не на добивання словака Філіпа Голошко. Попри те, що Голошко перебував у метровому «офсайді», шведські арбітри зарахували взяття воріт.

«Синьо–жовті» двічі мали чудові нагоди відігратися, але харківські бразильці — Коельйо (зі штрафного) й Едмар — влучали в поперечину. Тож рахунок на користь турків залишився незмінним.

 

ТАБЛО

Кубок УЄФА. 1–й раунд (перший матч)

«Бешикташ» (Туреччина) — «Металіст» (Україна) — 1:0

Гол: Голошко, 51

«Бешикташ»: Рюшту, Куртулуш, Сіссе, Сівок, Шерич, Інкеман, Дельгадо (Дак, 87), Нобре (Бобо, 73), Телло (Озкан, 73), Голошко, Запоточни

«Металіст»: Горяїнов, Конюшенко (Бордіян, 51), Папа Гуйє, Обрадович, Майдана, Слюсар (Рикун, 72), Валяєв, Едмар, Трішович, Девич (Бабич, 90+2), Коельйо

Попередження: Девич, 69

Суддя — Інгварссон (Швеція)

Стамбул, стадіон «Іньоню». 32 000 глядачів

 

ПІСЛЯМОВА

Ертугрул Саглам, головний тренер «Бешикташу»:

— Наша команда діяла як єдине ціле й виконала всі плани на матч. Я задоволений своїми хлопцями: ми забили й не пропустили. «Металіст» теж грав добре, й певною мірою нам пощастило. У гостей гостро діяли в нападі Коельйо й Девич, у захисті сподобалися надійністю Обрадович і Папа Гуйє. У Харкові нам буде трохи легше, адже господарям доведеться атакувати.

Мирон Маркевич, головний тренер «Металіста»:

— Ми не повинні були програвати. Але футбол — така штука, що, якщо не забиваєш ти, заб’ють тобі. «Бешикташ» — гідний суперник, тому я не беруся прогнозувати підсумок нашого протистояння. Усе вирішиться в Харкові. Звісно, якби ми забили м’яч, то шанси «Металіста» були б вищі.