НОВИНИ ПЛЮС

18.09.2008

Ющенко зібрався у США

Віктор Ющенко найближчим часом здійснить візит до США. В інтерв’ю американській газеті «Вашингтон таймс» Президент України повідомив, що планує взяти участь у 63–й сесії Генеральної Асамблеї ООН, де очікується розгляд ініційованого Україною разом із групою інших держав проекту резолюції щодо Голодомору 1932–1933 років. Також під час візиту планують провести низку двосторонніх зустрічей, зокрема, українсько–американські переговори на вищому рівні, предметом яких будуть питання стратегічного співробітництва України та США: безпека, енергетика, в тому числі спільні проекти в ядерній енергетиці, торговельна та інвестиційна співпраця.

До нас їде Туск

Завтра в Україну приїздить прем’єр–міністр Польщі Дональд Туск, який візьме участь у засіданні Міжурядового українсько–польського комітету з проведення Євро–2012. Про це повідомив віце–прем’єр–міністр Григорій Немиря учора під час спільного засідання української частини Комітету з питань співпраці між Україною та ЄС, комітету ВР із питань європейської інтеграції та української частини Комітету з парламентської співпраці між Україною та ЄС. За словами Немирі, успішна підготовка та проведення в Польщі й Україні чемпіонату Європи з футболу 2012 року є не «просто спортивним заходом, а й євроінтеграційним».

Рада почала змінювати дорожнє законодавство...

Верховна Рада 410 голосами ухвалила в першому читанні внесені Президентом зміни до законів щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху. Законопроектом передбачене, зокрема, підвищення штрафних санкцій за порушення правил дорожнього руху, запровадження нових видів покарання, що торкаються безпосередньо порушника, адміністративний арешт, громадські роботи тощо.

...І захистила рейдерів?

Також парламент вніс зміни до Господарського процесуального кодексу України (щодо забезпечення позову), згідно з якими не допускається забезпечення позову шляхом винесення ухвали з питань встановлення заборон: щодо проведення зборів акціонерів (учасників) товариства та ухваленням ними рішень; надання реєстратором, зберігачем, депозитарієм реєстру власників іменних цінних паперів або інформації про акціонерів для проведення зборів акціонерів; участі акціонера (учасника) у зборах акціонерів (учасників) та визначення правомочності загальних зборів акціонерів. Фракція «НУНС» за цей законопроект не голосувала, пояснивши свою позицію небажанням «покривати рейдерів».

Соціологічні опитування

Переважна більшість — 72,5% опитаних — вважають, що нинішнь­ому Президенту Віктору Ющенку не варто балотуватися на другий термін. Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, яке було проведене 1–7 вересня по всій території України (похибка вибірки — 2,3%). Відповідаючи на запитання щодо доцільності балотування Ющенка на другий строк, тільки 16,2% респондентів сказали, що знову йти на вибори варто. Зокрема, недоцільним балотування Ющенка на другий термін вважають 56% мешканців Західного регіону, 68% — Центрального, 79,5% — Південного та 86,7% — Східного.

На запитання, хто вийшов би переможцем на президентських виборах, якби вони відбулися на початку вересня, 34,1% назвали Юлію Тимошенко, 25,6% — Віктора Януковича, 6,0% — Віктора Ющенка.

Демарш Лук’яненка

Левко Лук’яненко склав із себе повноваження голови Комісії з помилування при Президенті, написавши відповідну заяву на ім’я Віктора Ющенка. Своє рішення Лук’яненко аргументував тим, що Ющенко «так і не почав нову добу в історії України», повідомляє УНІАН. «Замість посадити бандитів до в’язниці, ви їх поставили поруч із собою», — вважає колишній політв’язень і дисидент радянських часів, який свого часу був народним депутатом від БЮТ.