Свічок вистачає, клепок — ні

18.09.2008

Парламент Криму вчора ухвалив заяву, в якій закликав Верховну Раду України визнати незалежність Абхазії та Південної Осетії. За проект рішення, запропонованого блоком «За Януковича!», проголосували 79 депутатів із 90 присутніх у залі (всього у ВР Криму 100 членів), 8 депутатів висловилися проти.

Як повідомляє агенція «Новий регіон — Крим», голова ВР АРК, «регіонал» Анатолій Гриценко наказав відімкнути мікрофон депутата Леоніда Пілунського, представника фракції Народного руху України, котрий закликав не поспішати з розглядом дестабілізаційного питання.

«В умовах акту збройної агресії, розв’язаної керівництвом Грузії проти народу Південної Осетії, й безперервних спроб, спрямованих на повалення законного уряду Республіки Абхазія, Верховна Рада АР Крим висловлює підтримку народам Абхазії та Південної Осетії в їхньому праві на самовизначення й підтримує дії Російської Федерації із забезпечення безпеки республік Абхазії та Південної Осетії», — йдеться у зверненні кримського парламенту.

Розгляд цього питання був підтриманий досить численним проросійським пікетом під стінами Будинку уряду АРК. А троє парламентаріїв від Прогресивної соціалістичної партії прийшли на засідання з прапорами Південної Осетії та Абхазії і зі свічками, вшановуючи таким чином пам’ять загиблих осетинів.

Народні депутати України вже встигли відреагувати на заклик кримчан визнати незалежність сепаратистських кавказьких режимів. «НУНСівець» Володимир Ар’єв назвав заяву «папірцем без змісту», а «регіонал» Тарас Чорновіл сказав, що відозва ВР АРК не матиме жодних юридичних наслідків, і її не варто коментувати.

Також ВР Криму ухвалила відозву проти українізації системи освіти на півострові.

ОЦІНКИ

Віктор Ющенко: «Україна — не Грузія»

Президент Віктор Ющенко в інтерв’ю «Ассошіейтед пресс» звинуватив Росію в намаганнях дестабілізувати Україну шляхом підтримки сепаратистських настроїв в Криму. За словами Ющенка, Росія зацікавлена в появі «внутрішньої нестабільності» на деяких територіях України. «Без сумніву, такі сценарії існують. Для деяких наших партнерів нестабільність в Україні — це як хліб з маслом», — сказав Президент.

Водночас Ющенко зазначив, що Україна занадто велика і сильна для того, аби піддатися загрозам з Росії або дозволити, щоб у нас повторився сценарій, який був використаний Росією в Грузії.

«Україна — це не Грузія. Я думаю, що сьогодні діяти таким необачним чином з такою країною, як Україна, — це не дуже добра ідея для будь–кого», — наголосив Віктор Ющенко.