«Вони хочуть забути...»

18.09.2008

Не сумувати мовчки, а вимагати правди — такий лейтмотив акції, що відбулася в Києві позавчора ввечері, у восьму річницю зникнення журналіста Георгія Гонгадзе. Небайдужі вимагають покарати не тільки виконавців, а й замовників і організаторів злочину. Також на плакатах — гасла, звернені до професійного сумління нинішніх журналістів.

Акція анонсована на 19.00, але вже о шостій на майдані навпроти Го­лов­поштамту — чимало людей. Серед присутніх — волонтери, які зголосились допомагати у влаштуванні мітингу (організатори знайшли їх через соціальні мережі в інтернеті). Сама ж ініціативна група четвертий рік поспіль, проводячи акцію пам’яті Гонгадзе, залишається анонімною: аби виключити «піар на кістках» загиблого журналіста.

Більшість плакатів — із гаслами «Журналісте, не продавайся!» і «Вони хочуть забути...» та профілем Гії. Запалюються свічки, з них на землі складається вже традиційне кількаметрове слово «Гія». Іншими написами організатори нагадують, що за роки незалежності в Україні загинуло 63 журналісти. Присутні вшанували їх пам’ять та пам’ять Георгія вісьмома хвилинами мовчання — стільки років пройшло з часу зникнення Гонгадзе.

«Головних месиджів акції є три, — розповідає один з ініціаторів акції Михайло, який просить не вказувати свого прізвища. — Перший — це згадати про загиблих журналістів, щоб пам’ять про них не стерлася, щоб не повторювались надалі трагедії. Другий — нагадати владі і суспільству, що вбивство Георгія Гонгадзе не розслідуване до кінця і що його потрібно розслідувати, аби Україну вважали цивілізованою державою, аби її поважали у світі. І третє — звернути увагу на те, що сучасні українські журналісти знехтували пам’ять про своїх загиблих колег. Переважна більшість із них пише, в основному, на замовлення і за гроші. Саме в таку продажність вони конвертували свободу слова, яку вибороли попередники».

Хай там як, а організатори звертаються до тих журналістів, які поважають пам’ять про своїх загиблих колег, із проханням допомагати тиснути на владу з метою остаточного розкриття вбивства Георгія. «Громадянське суспільство може донести свої месиджі тільки через величезну кількість людей та через засоби масової інформації», — кажуть вони.

Одна з умов участі в щорічній акції — відмова від політичної реклами. Тож вельми неодназначну реакцію викликала присутність на позавчорашньому заході мера Києва Леоніда Черновецького. Втім організатори хоча й розцінюють його фігурування в першому ряду як спробу піару, але відзначають, що міський голова поводився відносно скромно і пристойно. На відміну від телеоператорів, фотокореспондентів та інших журналістів Київського медіа–холдингу, які юрмилися лише навколо Черновецького, топтали свічки й ігнорували власне меморіальну акцію.

Ольга ХУДЕЦЬКА

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Удова загиблого журналіста Мирослава Гонгадзе має намір звернутися до Європейського суду з прав людини, домагаючись звітування про прогрес у розслідуванні щодо пошуку організаторів та замовників убивства її чоловіка. «Згідно з резолюцією Ради Європи, Україна зобов’язана звітувати щопівроку про прогрес у пошуках організаторів та замовників вбивства. Зараз, на жаль, уже нове керівництво держави підставляє країну під санкції, — заявила Мирослава в коментарі Бі–Бі–Сі. — Якщо прогресу не буде, я залишаю за собою право подати ще один позов до Європейського суду — у зв’язку зі зволіканням другої частини розслідування».