Бухло на заздрість «Газпрому»

18.09.2008

Вигадливість контрабандистів не знає меж. Але починання Остапа Бендера із «Золотого теляти» та героїв «Діамантової руки» не йдуть ні в яке порівняння з новацією одинадцятьох громадян Росії й Естонії, які здогадалися постачати «палену» горілку через кордон підводним трубопроводом.

Цей «алкопровід» завдовжки­ два кілометри було сконструйовано суто з контрабандною метою. Як повідомляє агенція «Ассошіейтед прес», після вступу Естонії до Євросоюзу горілка там стала втричі дорожчою порівняно з російськими цінами, а група злочинців вирішила «наварити» як на перепродажу спиртного, так і на ухилянні від сплати податків та акцизів.

На слід підпільного трубо­проводу естонські правоохоронці вийшли ще в 2004 році, коли в Таллінні затримали вантажівку з тисячею літрів нелегальної горілки. Із серпня до листопада 2004–го зловмисники (а організаторами оборудки були етнічні росіяни, уточнює агенція) перекачали через «спиртогін» 6,2 тисячі літрів алкоголю. Акциз на такі обсяги горілки мав становити 57 тисяч євро. Лише тепер естонська прокуратура порушила проти одинадцятьох вигадників кримінальну справу.

До речі, агенція уточняє, що якість контрабандного пійла була низькою, тому в Таллінні покупців на нього знаходилося, і «горілку з трубопроводу» реалізували в місті Тарту.