«Стандартні» бразильці

18.09.2008
«Стандартні» бразильці

Розклад на користь швейцарців

Позавчора «Шахтар» уп’яте стартував на груповій стадії Суперліги. Поки що чемпіону України жодного разу не вдавалося подолати цей бар’єр. У столиці Донбасу сподіваються, що третя поспіль єврокубкова кампанія «гірників» виявиться більш вдалою. Принаймні лише з огляду на це румунському фахівцеві Мірчі Луческу пробачають невдачі команди в національній першості. І наразі ставка на Європу себе виправдовує.

Дебютну гру Ліги чемпіонів сезону 2008/09 донеччани проводили в Базелі проти чемпіона Швейцарії. На відміну від українського клубу, футбольний гранд країни годинників і банків уже має успішний досвід проходження першого групового етапу. Шість років тому «Базель» долав цю перепону, а в другому раунді поступився путівкою до «плей–оф» «Депортиво» й «Ювентусу» лише за гіршою різницею забитих і пропущених м’ячів. Цього року «синьо–червоні» пробилися до основної стадії, здолавши в двох кваліфікаційних раундах швецький «Гетеборг» і португальську «Віторію Гімараєш».

Клуби Базеля й До­нецька одного разу вже зустрічалися між собою в офіційному турнірі. У червні 1996–го у Базелі в рамках Кубка Інтертото команди розійшлися миром (2:2). Відтоді склади клубів повністю змінилися, й нині фаворитами мали б виглядати українці, хоча більшість букмекерських контор віддавали невеличку перевагу господарям.

З’їли, наче сир

Нині «Шахтар» уже далеко не та команда, яку десять років тому можна було залякати стартовим наскоком. До того ж, «помаранчево–чорні» знають сильні й слабкі сторони нинішнього Базеля – зустрічалися у спарингу в міжсезоння. Тож, стримавши початкові спроби підопічних Крістіана Гросса взяти ворота Андрія П’ятова «на абордаж», донеччани впевнено прибрали нитки гри до своїх рук. Часом відсоток володіння гостей м’ячем сягав 66! Скромні спроби господарів «Санкт–Якоб Парку» (стадіону, де відбувався матч відкриття Євро–2008) створити щось гостре в атаці розбивалися об відносну міцність оборонних редутів «гірників», помножену на незграбність самих базельців.

Мірча Луческу довірив захищати тили квартету українців, а п’ятьом бразильцям віддав на відкуп центр поля та передній фронт атаки. Допомагали цьому «сплаву двох націй» хорват Даріо Срна (на правому фланзі) й чеський опорний хавбек Томаш Гюбшман. Зі своєю творчою роллю південноамериканці впоралися відмінно. Щоправда, у форвардів з голами не склалося, хоча для взяття воріт аргентинця Франко Костансо було чимало нагод і в Брандао, і в Луїса Адріано. Натомість продемонстрували свою майстерність півзахисники.

Повноправним співавто­ром двох голів у ворота «Базе­ля» можна вважати Костансо. Спочатку він не повірив, що Фернандіньйо може пробити по цілі з 36 метрів. Трьох чоловіків у стінці й відчайдушного стрибка кіпера виявилося замало, тож український бразилець відкрив лік голам «Шахтаря» в груповому турнірі. А подвоївся рахунок на останній хвилині першого тайму після прострілу Жадсона з флангу. Під час виконання штрафного Костансо чекав удару підставленою ногою чи головою, але до шкіряної кулі ніхто так і не дотягнувся.

У перерві наставник швейцарців випустив на поле двох форвардів, однак шансами переломити хід двобою вони не скористалися. Едуардо запустив снаряд повз штангу, а з ударом Мустафі із близької відстані впорався П’ятов. Натомість гості могли довести рахунок до непристойного. Утім удар В’ячеслава Шевчука голкіпер господарів якось відбив (м’яч після цього влучив у штангу), гол Брандао не зарахували через положення «поза грою», а Вілліан, Срна й Адріано хибили.

Розконцентрованість донеччан на останніх хвилинах призвела до того, що захисник Абрахам безкарно замкнув передачу на лінії воротарського майданчика, зіпсувавши П’ятову свято «сухого» матчу. А Брандао, до того ж, добалакався з норвезьким рефері до зовсім не обов’язкової жовтої картки.

Таким чином чемпіон України здобув важливу, насамперед із погляду психології, перемогу на старті турніру. Торік «гірники» стартували в Суперлізі з двох перемог, але потім програли чотири матчі поспіль. Тепер Луческу має придумати щось новеньке, аби не повторити минулий провал.

* * *

У другому матчі групи С «Барселона», як і «Шахтар», реабілітувалася за невдачі в національній першості. Там зіркова команда Хосепа Гвардіоли набрала всього один пункт у двох зустрічах. Позавчора каталонці порадували 58 тисяч своїх прихильників на «Ноу камп», перегравши лісабонський «Спортинг». За два тижні «Барса» приїде до Донецька.

 

ПІСЛЯМОВА

Мірча Луческу, головний тренер «Шахтаря»:

— Ми очікували на тиск з боку суперника й публіки, й приємно, що в такій футбольній атмосфері нам вдалося контролювати гру. Сильною стороною «Базеля» є використання стандартних положень, але ми до них добре підготувалися й не дозволили швейцарцям реалізувати ці можливості.

Футболісти «Базеля» потужніше за наших у фізичному плані, ми ж виглядали краще в техніці й тактиці. Ми заслужили цю перемогу, але пропущений м’яч мене засмутив. Подібне трапляється й у чемпіонаті України: ми маємо повну перевагу, але через власну незібраність отримуємо гол у власні ворота. Не сподобалося мені, як ми контратакували — треба було забивати вдвічі більше.

Крістіан Гросс, головний тренер «Базеля»:

— Наша поразка є закономірною. «Шахтар» діяв агресивно, швидко й злаго­джено — значно краще за нас. Мої хлопці надали опонентам забагато простору на полі для маневру й фантазії. Добре, що ми не пропустили більше. А забитий нами м’яч став узагалі якоюсь фантастикою.

Дмитро Чигринський, захисник «Шахтаря»:

— Сильна сторона «Базеля» — організація гри. Але коли він першим пропускає, то починає діяти авантюрно. Атаки не є козирем швейцарців, нам вдалося впоратися з ними, якщо не брати до уваги пропущений м’яч. Рахунок 1:2 мав би відповідати напруженому матчу, хоча насправді ми могли забити сім м’ячів.

Андрій П’ятов, воротар «Шахтаря»:

— Остання хвилина дещо зіпсувала враження від двобою: я мав грати на виході й спокійно забирати м’яч — тоді ніхто б і не згадав про той епізод. Луческу вказав нам на розслабленість наприкінці, адже навіть якісь 20 секунд можуть вплинути на підсумок зустрічі.