НОВИНИ ПЛЮС

17.09.2008

Депутатська недоторканність

Конституційний Суд України визнав конституційним законопроект від 18 січня 2008 року, яким пропонується внести зміни до ст. 80 Основного закону щодо обмеження повноважень народних депутатів. У чинній редакції ст. 80 Конституції вказується, що нардепам гарантується депутатська недоторканність, парламентарії не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання в парламенті та його органах (за винятком відповідальності за образу чи наклеп); народні депутати України не можуть бути без згоди ВР притягнуті до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані.

Народні депутати України, які подали законопроект до ВР, обґрунтовують внесення змін до Конституції щодо обмеження депутатської недоторканності необхідністю приведення цієї позиції у відповідність із міжнародними правовими стандартами та забезпечення рівності громадян України перед законом. Згідно з проектом, у ст. 80 лишається лише позиція про непритягнення нардепів до відповідальності за висловлювання в парламенті. Тепер після рішення КС, дорогу для голосування у Верховній Раді за цим законопроектом відкрито.

Парламент — за безлад на дорогах?

Учора парламент відмовився розглядати закон про дорожній рух. Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк не зміг внести це питання до порядку денного. Протест висловила Партія регіонів. Зокрема віце–спікер Олександр Лавринович заявив, що вони проти розгляду в залі питань, «з якими немає більшості». Ще один «регіонал» Олександр Єфремов зазначив, що проект може бути внесений до порядку денного, якщо буде висновок відповідних спеціалістів.

«Свобода» ініціює референдум щодо статусу Криму

Партія ВО «Свобода» організовує збір підписів під вимогою призначити Всеукраїнський референдум за народною ініціативою щодо зміни статусу Криму з автономії на обласний. Про це повідомив на вчорашній прес–конференції в УНІАНі голова «Свободи» Олег Тягнибок. За його словами, до кінця місяця в усіх областях будуть проведені збори ініціативних груп, які затвердять збирачів підписів. Вони мають почати тримісячну роботу в першій декаді жовтня. Тягнибок переконаний, що заради збереження цілісності України варто утворити Кримську область.

У Луганській області взялися за мерів

На Луганщині співробітники Державної служби боротьби з економічними злочинами викрили міського голову, який отримав від приватного підприємця тисячу доларів хабара за підписання договору оренди нежитлового приміщення загальною площею 300 кв. м. Як передає УНІАН, за цим фактом порушено кримінальну справу. Раніше в Луганській області затримали мера міста Олександрівська Нелю Маринченко за підозрою в отриманні в робочому кабінеті хабара в розмірі 225 тис. грн.