По здирництву — меморандумом?

17.09.2008

Позавчора Президент Віктор Ющенко провів зустріч із міністром транспорту і зв’язку Йосипом Вінським та головою Національної спілки журналістів Ігорем Лубченком. Знову йшлося про ситуацію, що склалася в Україні з розповсюдженням періодичної преси, зокрема — про тарифи на доставку газет по регіонах, яку здійснює державне підприємство «Укрпошта». Нагадаємо, ця ж тема була порушена на зустрічі Лубченка з Ющенком чотирма днями раніше.

Улітку НСЖУ й «Укрпошта» дійшли поперед­ньої згоди, що з нового року послуги на розповсюдження преси мають подорожчати не більш як на 15 відсотків. Однак рішення прийматиме Мінтранс, а в проекті пана Вінського йдеться про подорожчання на 55 відсотків. Це величезний удар по пресі, вважають редактори українських газет. Надто ж якщо врахувати, що минулого року розповсюдження газет і журналів подорожчало на 60 відсотків, а якість доставки при цьому зовсім не поліпшилася, швидше, навіть навпаки.

Утримати Мін­транс­зв’язку від нового цінового удару — така мета Спілки журналістів. І Віктор Ющенко стає на бік преси. «Це не питання чистої комерції чи чистої конкурентності. Через такого роду діяльність ми переносимо присутність державної політики до читача. Держава не може бути поза цим процесом», — зауважив Президент на початку зустрічі. Ющенко запропонував створити робочу групу з представників обох сторін, яка мала б протягом тижня напрацювати меморандум, що зафіксував би чіткі принципи встановлення плати за доставку газет. За словами глави держави, ці домовленості мають зафіксувати, що доставка здійснюється на регулярній основі, а тарифи встановлено на підставі чіткого розрахунку.

При цьому має бути збережено умови ринкової діяльності самої «Укрпошти», враховуючи її монопольне становище на ринку. Меморандум також може передбачати наміри подати законопроект про державну підтримку «Укрпошти» з чітким визначенням адресата компенсацій.