Знала б Юля — не дала б

17.09.2008
Знала б Юля — не дала б

Сьогодні стільці, а гроші — завтра?

Напередодні Олімпіади в Пекіні Кабінет Міністрів України оголосив про значне підвищення премій для призерів змагань. При цьому виплати для здорових атлетів і спортсменів з обмеженими фізичними можливостями, тобто учасників Паралімпійських ігор, було вирівняно. Нагадаємо, за золоту медаль держава платить 700 тисяч гривень, за срібну — 500, за бронзову — 350.

Ту заяву Прем’єр–міністра Юлії Тимошенко багато хто назвав «політичною» й «популістською». Адже не секрет, що у спорті глава уряду розбирається, м’яко кажучи, слабувато, тому просто вирішила зібрати на Олімпіаді додаткові дивіденди. Підвищення гонорарів учасникам «основної» Олімпіади напрошувалося вже давно, адже за чотири роки інфляція знецінила попередні суми преміальних. А от вирівнювання призових виплат здоровим атлетам і спортсменам із фізичними вадами викликало неоднозначну реакцію.

У жодному разі не ставлячи під сумнів необхідність гідної відзнаки наших паралімпійців, хочеться зауважити, що винагорода має відповідати престижності змагань. Недаремно ж здоровим атлетам за медаль чемпіонатів світу й Європи платять у багато разів менше, ніж за олімпійську.

Загальновідомо, що Паралім­пійські ігри, хоч і збирають значну кількість спортсменів, мають значно скромнішу популярність у світі, ніж головна Олімпіада. Вочевидь і фінансові винагороди мали б бути відповідні. А так — кілька паралімпійців стануть мільйонерами (все ж таки конкуренція тут не така гостра), тоді як більшості «пересічних» спортсменів це лише сниться.

Свої премії з рук Юлії Воло­димирівни головні призери Пе­кіна–2008 вже отримали, паралімпійці ж іще продовжують змагатися в Піднебесній. Але вже зараз, за день до закінчення турніру, вони значно перевершили колишнє своє досягнення за кількістю здобутих медалей. На 14–ту годину вівторка в «синьо–жовтій» скарбничці дзвеніла вже 71 нагорода (24+18+29). На аналогічних змаганнях у попередні роки українці зупинялися далеко від цієї позначки. На дебютних для себе Паралімпійських іграх у Атланті–1996 вони отримали всього 7 медалей (1+4+2), у Сіднеї–2000 — 37 (3+20+14), у Афінах–2004 — 55 (24+12+19). Тож урядовцям доведеться замислитися, де взяти зайві десятки мільйонів на преміальні виплати.

Медалі без зупинки: у футболі після бразильців розтрощили й росіян

У Греції чотири роки тому наші паралімпійці посіли високе шосте місце загальнокомандного заліку, а нині сягнули вже четвертого. Дається взнаки робота Національного паралімпійського комітету, яким тривалий час керує народний депутат Валерій Сушкевич. У Євпаторії атлети з фізичними вадами мають чудовий центр паралімпійської й дефлімпійської підготовки, якому б позаздрили й здорові.

Позавчора, на десятий день турніру, українці в столиці Китаю вибороли ще 10 медалей. Своє третє «золото» на Паралімпіаді плавець Олексій Федина здобув зі світовим рекордом на 50 м вільним стилем (категорія S13). Ще в його активі є дві срібні нагороди. На цій же дистанції переміг і Дмитро Крижановський (S5). Ганна Єлисаветська й Ірина Соцька посіли перші дві позиції на 50–метрівці на спині (S2). Успішні традиції плавців бронзовими медалями підтримали Ірина Балашова (S13, 50 м вільним стилем), Олена Акопян (S3, 50 м вільним стилем), Дмитро Виноградець (S3, 50 м на спині), чоловіча естафета 4х100 м комплексом (Полтавський, Калина, Сироватченко, Ястремський).

Першу медаль у фехтуванні на візках (категорія В), бронзову, Україні приніс шпажист Сергій Сенкевич. До двох злитків металу найвищого ґатунку легкоатлет Роман Павлик додав «срібло» в бігу на 200 м (T36). Учора на цій же дистанції другим місцем відзначилася Оксана Ботурчук (Т12). Для 24–річної мешканки Дніпропетровська ця нагорода також стала треть­ою в Пекіні.

Тріумфально провели турнір наші футболісти. Перегравши на груповому етапі Велику Британію (8:1), Ірландію (7:0) і Іран (4:0), у півфіналі українці декласували бразильців (6:0), а у вирішальному матчі вчора змусили скласти зброю росіян (2:1).