Першолігові амбіції

16.09.2008

Уболівальницьке ігнорування

Кубкові баталії на ранніх стадіях у нашій країні проходять, зазвичай, без особливого ажіотажу. Підвищений інтерес фіксується хіба що в містах, чиї команди виступають у другій лізі і яким волею жереба доводиться зустрітися з клубами вищого дивізіону. Хоча навіть представники української еліти не завжди є запорукою значної глядацької присутності на провінційному стадіоні.

Щоправда, інколи наплив фанатів обмежується місткістю стадіону. Попри те що через ремонт арени в Мелітополі трибуни вміщують лише 2500 вболівальників, подивитися на зустріч тамтешнього «Олкома» з київським «Динамо» зібралося 5500 глядачів. Загалом же найбільша аудиторія (8500) на цій стадії зібралася в Маріуполі, де грали два клуби еліти — «Іллічівець» і «Шахтар».

На стадії 1/16 фіналу боротьбу за національний трофей припинили останні представники другої ліги. Першолігові команди натомість піднесли кілька сюрпризів, вибивши з розіграшу трьох повпредів найсильнішого дивізіону.

«Четвертим зайвим» у цьому раунді став «Іллічівець», який, за волею жереба, зустрічався з іншим клубом прем’єр–ліги, також представником Донеччини — «Шахтарем». «Гірникам», для яких виступ у внутрішній першості складається не дуже вдало, успішна боротьба за Кубок може стати своєрідною сатисфакцією за інші невдачі. Цікаво, що наразі єдину перемогу в прем’єр–лізі підопічні Мірчі Луческу здобули саме в грі з маріупольською командою. Результат тієї зустрічі (3:0) відобразився на табло й минулої п’ятниці — авторами голів стали троє донецьких бразильців.

Перша ліга — з характером

У суботу українська еліта зазнала перших втрат. Криворізький «Кривбас», якому на цьому етапі довелося зустрітися з першоліговим «Феніксом–Іллічівцем», не випустив на поле стадіону «Юність» у кримському селищі Калініно одразу кількох гравців основи. Можна було здогадатися, що цей турнір не є найважливішим для команди Олега Тарана, в якої вистачає проблем і без Кубка. Як результат, «сільські» футболісти двічі вразили ворота гостей, на що «Кривбас» відповів лише голом престижу. Яка–не–яка, але сенсація.

А справжні несподіванки трапилися наступного дня. Одразу дві команди прем’єр–ліги тепер можуть зосередитись на боротьбі в чемпіонаті —«Карпати» та «Чорноморець». Програш одеситів столичній «Оболоні» ще якось можна пояснити — кияни вже не перший рік заявляють про плани поміняти першу лігу на вищий клас, а зараз підкріплюють свої слова ділом. Гра виявилася запеклою: «моряки» не хотіли поступатися «пивоварам», а ті вперто шукали шлях до воріт гостей. Знайшли вони цю лазівку вже в додатковий час. Спочатку захисник гостей Шандрук порушив правила біля свого штрафного майданчика, за що отримав червону картку. А потім господарі вправно розіграли штрафний.

«Карпати» знову програли футбол

А от що важко зрозуміти, то це невдачу львів’ян на Кіровоградщині. «Карпати» на виїзну гру до Олександрії прибули бойовим складом, але забити менш іменитому суперникові не спромоглися. «Олександрія» перед своїми вболівальниками виглядала не краще за гостей, але, як виявилося, іноді вдома й стіни допомагають. Забивши один м’яч, першолігова команда крокує далі, а галицькі вболівальники висловлюють свої чергові «фе» президентові «Карпат» Петрові Димінському.

Ще однією сенсацією цього етапу могла стати гра в Мо­лодіж­ному, де місцева «Крим­теплиця» приймала дніпро­петровський «Дніпро». Уже в дебюті за гостей першим м’ячем у біло–синій формі відзначився колишній донеччанин Олексій Белік. Один із лідерів першої ліги не збирався складати зброю й відігрався з пенальті за хвилину до закінчення основного часу. Та на більше кримчан не вистачило, й у додатковий час забивали лише дніпряни.

 

ТАБЛО

Кубок України. 1/16 фіналу. «Іллічівець» — «Шахтар» — 0:3 (Жадсон, 40; Ілсіньйо, 69; Адріано, 81), «Фенікс» — «Кривбас» — 2:1 (Патула, 31; Прокопченко, 79 — Грицук, 74), ЦСКА — «Таврія» — 0:3 (Гоменюк, 35, 45; Галюза, 66), «Геліос» — «Закарпаття» — 0:1 (Ярош, 47 (пен.)), «Комунальник» — «Арсенал» — 0:3 (Лисенко, 27; Беньо, 44; Мандзюк, 89), «Зірка» — «Ворскла» — 0:1 (Ярмаш, 43), «Дністер» — «Металіст» — 1:4 (Залевський, 82 — Девич, 21; Коельйо, 24, 29; Трішович, 80), «Княжа» — «Львів» — 0:2 (Кіцута, 60; Худзік, 69), «Олком» — «Динамо» — 0:5 (Ярмоленко, 6, 70; Асатіані, 13; Кравець, 45; Шудрик, 62 (у свої ворота)), «Металург» (З) — «Металург» (Д) — 2:3 (Вернидуб, 5; Алоїзі, 16 — Березовчук, 7; Ситник, 31; Тимченко, 90), «Кримтеплиця» — «Дніпро» — 1:3 (Саранчуков, 89 (пен.) — Белік, 10, 105; Феррейра, 93 (пен.)), «Десна» — «Харків» — 1:4 (Кучеренко, 71 — Рібейро, 25; Платон, 67; Батиста, 68; Бойченко, 84), «Оболонь» — «Чорноморець» — 1:0 (Клименко, 114; вилучення: Шандрук, 115 («Ч»)), «Олександрія» — «Карпати» — 1:0 (Шупик, 40), «Ігросервіс» — «Зоря» — 0:2 (Жуніор, 80; Каменюка, 90), «Нива» (В) — «Сталь» (А) — 1:4 (Паськів, 76 — Акименко, 33, 40; Міщенко, 59; Шаврин, 79).