На одному гектарі. Електоральному

13.09.2008

Закон «Про престижність шахтарської праці», нещодавно ухвалений Верховною Радою, став яблуком розбрату майбутніх коаліціянтів. Річ у тім, що найбільшу користь (у вигляді електоральної підтримки) від одностайного голосування всіх фракцій 2 вересня отримала лише одна — БЮТ. Принаймні в «комсомольській» вотчині — на Луганщині.

Найбагатша (за даними деяких видань) жінка українського парламенту, представниця БЮТу Наталя Королевська виявилася набагато... оперативнішою за луганських лідерів ПРУ (в народі — «комсомольці»). У сенсі пропаганди власних досягнень, реальних або уявних. Поки балакуни–комсомольці, у яких немає практично жодного досвіду роботи в промисловості, професійно пишалися важкою індустрією рідного краю («Донбас працює — Львів танцює»), Наталя Юріївна своїми регулярними візитами на вугільні підприємства і відповідними промовами на телебаченні зуміла створити собі стійкий імідж ангела–охоронця шахтарів. Тому Луганщині легко було повірити, що ухвалення вищезгаданого закону — справа її ніжних ручок.

Ледь не повірили в це й «комсомольці», а коли оговталися — вже було запізно. І сьогодні їхні дії чимось нагадують «наїзди» Віктора Балоги на Юлію Володимирівну. Судіть самі.

Днями, виступаючи на обласному державному телебаченні, головний «регіонал» Луганщини, він же перший заступник керівника парламентської фракції ПРУ Олександр Єфремов спробував відібрати лаври творця вищезгаданого закону в Королевської. Він заявив, що проект документа був розроблений ще в 2006 році тодішнім міністром Мінвуглепрому Сергієм Тулубом за дорученням Віктора Януковича. «Але коли ми його винесли до зали, жодна з «помаранчевих» фракцій за нього не проголосувала. Навіть та, яка зараз так активно себе піарить».

Олександр Сергійович, як завжди, трошки плутається в показаннях. За тих часів Януковичу з Тулубом геть не потрібна була підтримка «помаранчевих», адже тодішня «антикризова» коаліція на чолі з «регіоналами» мала значну чисельну перевагу. Та й престижність шахтарської праці їм була «до лампочки». Що вони й довели в минулу сесію, проваливши закон. А от коли з’явилася можливість зробити капость Президенту...

Слід сказати, Королевська повела себе значно розумніше. Вона ніколи й не заперечувала заслуги ПРУ в написанні тексту закону, зате відмову соратників Єфремова голосувати за власний витвір обіграла по максимуму. Перспектива й надалі в такий смішний спосіб програвати БЮТу на власній «канонічній» території не на жарт злякала «комсомольців». Настільки, що Олександр Сергійович чи не вперше за багато років висловив тверезу думку. За його словами, «Президент України Віктор Ющенко робить одну правильну річ: відстоюючи свої принципи, він намагається дві найбільші сили, якими є Партія регіонів і БЮТ, виштовхнути в одне електоральне поле. І цього поки що ніхто не помічає. Але це є, і це насторожує».

Непокоїть головного луганського «комсомольця» перспектива, що за такої політики Віктора Ющенка в нього знову з’являється реальний шанс знову бути переобраним. Але то вже питання смаку. Пан Єфремов ніколи гарним смаком не вирізнявся.