Президент закликає врахувати його вимоги до бюджету–2009

13.09.2008

Глава держави направив до уряду листа, у якому окреслює своє бачення пріоритетів державного бюджету на наступний рік. Про це повідомив керівник Служби забезпечення зв’язків із Верховною Радою та Кабінетом Міністрів секретаріату Президента Ян Берназюк.

Серед найцікавіших позицій є така, яка точно не сподобається Росії. На думку Президента, бюджет має передбачити погашення боргу перед Російською Федерацією. Йдеться про 5,8 мільярда гривень. Це дозволить Україні перейти на ринкові умови надання оренди землі Чорноморському флотові РФ, який розплачується з Україною за рахунок нашого боргу.

Учора, перебуваючи на Черкащині, Президент висловив головне побажання до бюджету — «аби він не приносив лихоманку». «Ми повинні вгамувати інфляцію і твердо заявити, що наступного року вона матиме одиничне число. Цей рік — чудовий приклад, як через демагогію, популізм, через бюджетну політику уряд розхитав цінову політику, і розхитав так, що річний рівень інфляції вийшов на 32%. Іншими словами, ми стали на третину біднішими», — відзначив Президент. Віктор Ющенко закликав відмовитися від популізму, який сприяє інфляції.

Також Віктор Ющенко закликав розблокувати приватизаційний процес. Він сказав, що «найгірший бізнесмен — це держава», тому «весь світ передає бізнес у приватні руки, а держава збирає податки». При цьому Віктор Ющенко застеріг від того, щоб кошти, отримані від приватизації, стали «джерелом соціального популізму». За словами Президента, приватизація в 2008 році була заблокована, бо не було віри, що гроші, виручені з продажу майна, не будуть змарновані на популізм.