Казах козакові не суперник

13.09.2008
Казах козакові не суперник

Утримати Сергія Назаренка казахстанці не змогли. (Фото Рейтер.)

Після складної перемоги над білорусами на вояж нашої національної команди до далекого Казахстану очікували з тривогою. Усі пам’ятали перший матч між двома суперниками, що відбувся чотири роки тому в Алмати. Тоді українці вирвали перемогу на останній хвилині завдяки голу Руслана Ротаня. А тут ще й футболісти з тренером в один голос розповідають про труднощі перельоту та непередбачуваність суперника, що, до речі, посідає лише 120–те місце у світовому рейтингу.

 

До Азії із втратами

Напередодні вильоту до Ал­мати наставнику української команди знову довелося вирішувати кадрові проблеми. Після львівського матчу ушкодження отримали Мілевський та Русол, які проти білорусів виходили в стартовому складі. У Артема травма гомілкостопа, через яку нападника «Динамо» замінили в другому таймі. А от негаразди дніпропетровця з коліном виявилися уже після завершення двобою. Натомість, готовим підійшов до наступної зустрічі кримчанин Денис Голайдо, котрий до цього тренувався за індивідуальним графіком.

Те, що стартовий склад «синьо–жовтих» відрізнятиметься від матчу чотириденної давнини, було зрозуміло, але деякі позиції таки викликали подив. Травмованого Русола в захисті замінив «шахтар» Олександр Кучер,і зробив це не дуже вдало, бо оборона в цьому двобої стала найслабшим місцем української команди. У «старті» з’явився Алієв, який суттєво пожвавив гру в другому таймі поєдинку з білорусами, а також Євген Левченко, що посів місце опорного півзахисника. У нападі Михайличенко випустив Шевченка й Селезньова. Пара, яка спочатку викликала певний подив, упродовж всього матчу показувала чи не найкращу зіграність серед усіх збірників. Шева, до речі, знову вийшов на поле з капітанською пов’язкою. Не потрапив до заявки на гру Максим Калиниченко. Такий хід наш наставник пояснив своєю тактикою на гру.

Щаслива остання хвилина

Казахстанці, яких доволі активно підганяли вперед глядачі на трибунах, одразу рвонулися до воріт П’ятова. Те, як наші футболісти дозволяють суперникові тримати м’яч і раз–по–раз переходити середину поля, наштовхувало на невеселі роздуми. Щось конструктивне ми змогли запропонувати лише через чверть години після стартового свистка. Шевченко прорвався лівим флангом до штрафної господарів і бив з гострого кута — вище воріт. А міг би й пас віддати на Селезньова.

Цей момент збадьорив наших хлопців, і вони серйозно взялися за ворота Лорії. Шанси відзначитися мали Селезньов, Алієв і той же Шевченко. Наприкінці першого тайму форвард «Мілана», зігравши в «стінку» з партнером, пробив у голкіпера — той вчасно вийшов із воріт. Могли забити й господарі — Остапенко, скориставшись ляпом оборони, вийшов сам–на–сам із П’ятовим. Але форвардові забракло майстерності. Своє слово гравець збірної Казахстану скаже в другому таймі. А підсоблять йому знову наші захисники.

М’яч же наші забили після чергового прикладу вдалої взаємодії між Селезньовим і Шевченком. Тепер бив «гірник» — м’яч влучив у поперечину воріт і відскочив у поле. На щастя, в потрібному місці опинився Назаренко: високо під­стрибнувши, дніпрянин у незвичному для себе стилі головою спрямував шкіряну кулю в ворота. Зауважимо, що знову в доданий арбітром час.

А хто в обороні?

Другий тайм залишився за «синьо–жовтими». Десять хвилин наші примірялися до воріт суперника, а потім забили. Другий гол був схожий на перший. Селезньов віддавав м’яч Шевченкові, який прорвався у штрафний майданчик, але влучив у плече. Наш легіонер швидко зорієнтувався й майстерно пробив повз воротаря. Здавалося, можна заспокоїтися. Тим більше що в господарів гра не клеїлася, адже в середині поля домінували українці.

Та це, схоже, розслабило захисників гостей, і в якийсь момент вони почали «губити» нападників суперника. І от, поки Кучер із Михаликом рахували горобців, настирний казах­станський форвард Остапенко відгукнувся на передачу й пробив П’ятова. За п’ять хвилин у аналогічній ситуації рахунок уже міг стати нічийним, але підопічним Михайличенка відверто пощастило.

Господарі побігли відігруватися й напоролися на «зустрічний» гол. Хоча ще до нього мав відзначитися Селезньов. Та донеччанин, опинившись перед голкіпером, пробив поруч із штангою. Запороти стільки моментів, скільки було в Євгена — це треба вміти. Ситуацію виправив Назаренко. У цій зустрічі Сергій продемонстрував дивовижне вміння з’являтися в потрібні моменти в потрібному місці.

Селезньов поборовся з захисниками в штрафному майданчику господарів, після чого м’яч відскочив до Назаренка за межі штрафної. І той, не довго думаючи, красивим ударом лівою ногою технічно спрямував шкіряну кулю в притирку зі стійкою. Лорія на удар не зреагував — вочевидь, милувався польотом м’яча.

В останні кілька хвилин довести рахунок до розгромного могли Тимощук, Воронін і Гоменюк (двоє форвардів вийшли на заміну). Та не пощастило. Хоча треба взяти до уваги, що, якби казахстанці були більш технічними й щасливими, рахунок міг бути інакший — настільки невмілою моментами виглядала наша оборона. А що буде, коли на місці нашого останнього суперника будуть хорвати чи англійці? Перемога — перемогою, але діри латати треба.

* * *

У принциповому протистоянні між хорватами й англійцями в Загребі було розвіяно міф про непереможність «картатих» на стадіоні «Максимір». Нагадаємо, що балканці, вигравши торік у Лондоні, не пустили родоначальників футболу на Євро–2008. Та помста підопічних Фабіо Капелло вдалася на славу: хет–трик оформив нападник «Арсенала» Тео Уолкотт, до нього долучився й Уейн Руні з «МЮ».

Господарі спромоглися лише на гол престижу. Окрім того, в жовтневій грі проти українців наставник збірної Хорватії Славен Білич не зможе розраховувати на Роберта Ковача — він отримав червону картку за грубий фол проти Джо Коула.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу.

Відбірковий турнір. Група 6

Хорватія — Англія — 1:4 (Манджукич, 78 — Уолкот, 25, 59, 83; Руні, 64; вилучення: Р. Ковач, 53 (Х))

Андорра — Білорусь — 1:3 (Пуйоль, 68 (пен.) — Верховцов, 37; Родіонов, 79; В. Глєб, 89)

Казахстан — Україна — 1:3

Голи: Остапенко, 68 — Назаренко, 45, 80; Шевченко, 53.

Казахстан: Лорія, Азовський, Кучма, Смаков, Ірисметов, Карпович, Асанбаєв (Байжанов, 73), Скорих, Остапенко, Балтієв (Узденов, 86), Жумаскалієв.

Україна: П’ятов, Ярмаш, Кучер, Михалик, Шевчук, Тимощук, Левченко, Назаренко (С. Кравченко, 81), Алієв, Шевченко (Воронін, 87), Селезньов (Гоменюк, 86).

Суддя — Бріх (Німеччина).

Попередження: Азовський, 26; Ірисметов, 63; Кучма, 66 — Ярмаш, 58.

Алмати, стадіон «Центральний», 21000 глядачів.

Турнірна таблиця:

І В Н П М О

1. Англія 2 2 0 0 6–1 6

2. Україна 2 2 0 0 4–1 6

3. Хорватія 2 1 0 1 4–4 3

4. Казахстан 3 1 0 2 4–6 3

5. Білорусь 2 1 0 1 3–2 3

6. Андорра 3 0 0 3 1–8 0

 

ПІСЛЯМОВА

Олексій Михайличенко, головний тренер збірної України:

— Ми показали більш осмислену гру, ніж у матчі з білорусами, створили чимало голевих моментів. Хоча не обійшлося й без промахів. Маючи ігрову перевагу, примудрилися пропустити м’яч через індивідуальні помилки в захисті.

Перед зустріччю я намагався, наскільки це можливо, освіжити гру збірної. Тому Левченко зайняв позицію другого опорного півзахисника, що надало більше простору в нападі Алієву й Назаренку. Дуже корисно зіграв Шевченко: і м’яч забив, і передачі віддавав, і в оборону встигав повертатися. Для гравця з таким талантом та досвідом немає проблем зіграти в парі з будь–яким форвардом.

Мої настанови команда виконала на 75 відсотків. Було б більше, якби футболісти реалізували всі гольові моменти і не доводили справу до нервового завершення. Після другого гола ми дещо втратили концентрацію, і гол казахів став логічним завершенням цього невдалого проміжку часу.

Арно Пайперс, головний тренер збірної Казахстану:

— Сьогодні була доволі дивна гра. Ми не використали близько п’яти голевих моментів. Особливо прикро, що не забив Остапенко після виходу сам на сам. Загалом першу половину матчу ми провели непогано, якщо не згадувати гол у наші ворота. У другому таймі в нас з’явилася надія на нічию, яку, на жаль, поховав третій гол українців. Хоча мене не влаштовує результат, я задоволений стилем, у якому діяла моя команда.

 

ТАБЛО

Відбіркові матчі чемпіонату світу 2010 р. 2–й тур

Група 1

Швеція — Угорщина — 2:1 (Чельстрем, 55; Дольмен, 65 — Рудольф, 90+3), Албанія — Мальта — 3:0 (Богдані, 46; Дуро, 83; Далкку, 90), Португалія — Данія — 2:3 (Нані, 42; Деку, 86 (пен.) — Бендтнер, 84; Поульсен, 90; Д. Єнсен, 90+2).

Турнірне становище: Албанія, Данія, Швеція — 4, Португалія — 3, Угорщина — 1, Мальта — 0.

Група 2

Латвія — Греція — 0:2 (Гекас, 10, 49), Швейцарія — Люксембург — 1:2 (Н’Куфо, 43 — Штрассер, 28; Левек, 86), Молдова — Ізраїль — 1:2 (Пикущак, 1 — Голан, 39; Сабан, 45).

Турнірне становище: Греція — 6, Ізраїль — 4, Латвія, Люксембург — 3, Швейцарія — 1, Молдова — 0.

Група 3

Півн. Ірландія — Чехія — 0:0, Словенія — Словаччина — 2:1 (Новакович, 22, 81 — Якубо, 83), Сан–Марино — Польща — 0:2 (Смолярек, 36; Р. Левандовський, 68).

Турнірне становище: Польща, Словенія — 4, Словаччина — 3, Чехія, Півн. Ірландія — 1, Сан–Марино — 0.

Група 4

Азербайджан — Ліхтенштейн — 0:0, Фінляндія — Німеччина — 3:3 (Йохансон, 32; Вайрінен, 43; Слолюнд, 53 — Клозе, 38, 45, 83), Росія — Уельс — 2:1 (Павлюченко, 23 (пен.); Погребняк, 82 — Ледлі, 68)

Турнірне становище: Німеччина — 4, Росія — 3 (1 матч), Уельс — 3, Фінляндія — 1 (1), Азербайджан, Ліхтенштейн — 1.

Група 5

Боснія і Герцеговина — Естонія — 7:0 (Місімович, 25, 30 (пен.), 56; Муслімович, 58; Дзеко, 60, 73; Ібрічич, 88), Іспанія — Вірменія — 4:0 (Капдевілья, 7; Вілья, 16, 79; Сенна, 82), Туреччина — Бельгія — 1:1 (Емре, 74 — Сонк, 31).

Турнірне становище: Іспанія — 6, Туреччина, Бельгія — 4, Боснія і Герцеговина — 3, Вірменія, Естонія — 0.

Група 7

Литва — Австрія — 2:0 (Данилявічус, 52, 58), Франція — Сербія — 2:1 (Анрі, 54; Анелька, 64 — Іванович, 76), Фаррери — Румунія — 0:1 (Василич, 59).

Турнірне становище: Литва — 6, Сербія, Австрія, Франція, Румунія — 3, Фаррери — 0.

Група 8

Чорногорія — Ірландія — 0:0, Італія — Грузія — 2:0 (Де Россі, 17, 88).

Турнірне становище: Італія — 6, Ірландія — 4, Чорногорія — 2, Болгарія — 1 (1), Кіпр — 0 (1), Грузія — 0

Група 9

Македонія — Голландія — 1:2 (Пандєв, 77 (пен.) — Хайтінга, 47; ван дер Варт, 59), Ісландія — Шотландія — 1:2 (Гудьйонсен, 77 (пен.) — Броудфут, 18; Робсон, 59).

Турнірне становище: Голландія — 3 (1), Македонія, Шотландія — 3, Норвегія — 1 (1), Ісландія — 1.