Генеральський подарунок

11.09.2008

Делегація італійських генералів — зовсім не те, що ви очікуєте побачити у дитячому відділенні лікарні. Але саме такі гості нещодавно відвідали маленьких пацієнтів Київського інституту онкології. Групу під керівництвом начальника головного штабу Італії Вінченцо Кампоріні привели сюди зовсім не воєнні справи. У квітні пан Кампоріні надав благодійну допомогу дитячому відділенню і наразі приїхав подивитись на результат — як були освоєні кошти.

Пан Кампоріні здійснив пожертвування як приватна особа. Річ у тім, що ще його дружина Сильвана Алеманно (на жаль, нині покійна) за життя співпрацювала з благодійною організацією «Солетерре» й допомагала хворим дітям. Про це «УМ» розповів президент цієї організації Даміано Ріцці. «Солетерре» допомагає людям в Італії та за її межами у багатьох проектах. А починаючи з 2003 року вони почали допомагати дитячому відділенню Інституту онкології АМН України. Завдяки Вінченцо Кампоріні у квітні «Солетерре» придбала для дитячого відділення меблі, білизну та кардіомонітор.

Головний онколог України, директор Інституту онкології Ігор Щепотін розповів Вінченцо Кампоріні, що в країні спостерігається тенденція до збільшення вилікуваних пацієнтів. І додав, що діти, хворі на рак, найбільше страждають не від болючих процедур, а від браку контактів із навколишнім світом. Тому робота «Солетерре» тут є дуже важливою. В січні 2007 року поряд з Інститутом онкології АМН благодійники відкрили свій центр. Тут працюють волонтери, які приходять погратися з хворими дітьми, надають психологічну підтримку, а також проводять юридичні консультації з батьками.

За порогом інституту італійська делігація сіла в кортеж і рушила далі — розв’язувати справи війни та миру. А з вікон лікарні за ними спостерігали маленькі люди, які вели свою — можливо, набагато важчу — війну за життя.