Давно ми не були в Парижі

10.09.2008
Давно ми не були в Парижі

Баррозу, Саркозі, Ющенко на саміті в Парижі. (Фото Рейтер.)

Учора пообіді у Франції почався саміт Україна—ЄС, на якому нашу державу представляв Президент Віктор Ющенко, а також керівник МЗС Володимир Огризко, секретар РНБО Раїса Богатирьова, міністр юстиції Микола Оніщук. З «європейського» боку переговори вели Ніколя Саркозі, президент Франції, та голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу. Напередодні ввечері місце зустрічі було несподівано змінено — Париж замість Евіана.

Київ хоче на саміті досягти політичної заяви щодо укладення наступного року документа, в якому буде зафіксовано згоду Євросоюзу щодо прагнень України стати асоційованим членом ЄС. А також — добитися виконання угоди про спрощення візового режиму. Крім того, очікувалося й на спільну заяву України та ЄС щодо ситуації в Грузії у світлі останніх миротворчих зусиль Саркозі та Баррозу на переговорах, які позавчора завершилися у Москві. Окремою темою, як свідчить сайт Президента України, планувалося обговорення ситуації в Придністров’ї.

Певним дисонансом стали два ручаї переговорів, які ведуть українські владці в Парижі. Так, за повідомленням, яке вчора передав УНІАНу заступник секретаря РНБО Степан Гавриш, Юлія Тимошенко, яка теж зустрічатиметься за окремою програмою з Ніколя Саркозі та верховним комісаром ЄС із закордонної політики та безпеки Хав’єром Соланою, вмовлятиме їх «переконати Президента України погодитися з формуванням широкої коаліції і законопроектами, які обмежують повноваження глави держави».