Обгризений конвеєр

06.09.2008

Хто насмітить — той і з’їсть

Учора Верховна Рада мала заслухати на своєму засіданні звіти міністрів оборони та закордонних справ — Юрія Єханурова та Володимира Огризка. Вони мали доповідати з приводу входження в український порт сторожового корабля берегової охорони США «Даллас». І, хоча БЮТ заперечив підозри, що збирається звільняти Єханурова та Огризка, все–таки ці звіти мали на меті розхитати стільці міністрів і дошкулити Верховному головнокомандувачу.

Ініціатором цих звітів стали народні депутати з Партії регіонів. Вони вважають, що дозвіл на те, щоб іноземні військові відвідували українську територію, має давати парламент. Але вчора Верховна Рада несподівано передумала і проголосувала за перенесення звітів. Бо, як розповів народний депутат від «НУНС» Андрій Парубій, виявилося, що дозвіл на входження корабля в українські води давав... віце–прем’єр Олександр Турчинов, права рука Тимошенко. «Ні підпису Огризка, ні Єханурова під цим документом, за нашою інформацією, немає», — сказав Парубій. А взагалі, він вважає порушене питання надуманим, а ініціативу «наїхати» на двох міністрів — продиктованою із Москви. За перенесення звітів проголосували 288 нардепів: 140 «регіоналів» і 148 БЮТівців.

А решта законів — конвеєром

Загалом же Блок Юлії Ти­мошенко в союзі з фракціями меншості (номінальної) продовжує ухвалювати закони, які дошкуляють Президентові та «НУНС». «Наша Україна», до речі, на засідання парламенту не ходить. А вчора із зали вийшли і депутати Блоку Литвина. Вони обурилися, що парламент не захотів вносити зміни до бюджету щодо підтримки агропромислового комплексу.

Верховна Рада вчора направила до Президента запит п’яти народних депутатів з вимогою звільнити Віктора Балогу з посади глави СП «за створення перешкод у діяльності депутатів та покривання незаконних операцій з землею». Проголосувавши за зміни до законодавства, парламент надав Кабінету Міністрів право на призначення виконувачів обов’язків голів місцевих держадміністрацій у тому випадку, якщо Президент відхиляє запропоновані урядом кандидатури (досі в. о. призначав глава держави). Зміни ж до закону про прокуратуру обмежують право глави держави на звільнення керівника ГПУ. Якщо раніше Президент одноосібно відставляв Генпрокурора, то тепер може вчинити так лише за згодою ВР. Утім ця робота альянсу БЮТ—«Регіони» впусту, бо очевидно, що Президент накладе вето на ці зміни.

 

ДО РЕЧІ

Голова Партії регіонів Віктор Янукович закликав депутатів своєї фракції не вести переговорів про створення нової коаліції до закінчення десятиденного терміну, відведеного законом для остаточної фіксації розпаду попередньої коаліції. Видання «Обком» стверджує, що обережність Януковича обумовлена побоюваннями за те, що спільні голосування з фракцією БЮТ можуть бути тактичним ходом Тимошенко для подальших переговорів із секретаріатом Президента з позиції сили.