УБЛ тобі в пику

06.09.2008
УБЛ тобі в пику

«Азовмаш» і «Будівельник» гратимуть у різних чемпіонатах. (Фото Олександра ЗАДИРАКИ.)

Війна за справедливість і гроші

По завершенні минулого сезону в українському баскетбольному середовищі намітився розкол. Кілька клубів, які пов’язують із фінансовою групою «Приват» Ігоря Коломойського, висунули до Національної федерації певні вимоги. «Бунтарі» на чолі з власником «Черкаських мавп» Михайлом Бродським звинуватили ФБУ в корупції. У липневому відкритому листі Бродський, відмовляючись брати участь у засіданнях президії федерації, вимагав від президента й віце–президента організації Олександра Волкова й Зураба Хромаєва надати звіт про фінансову діяльність ФБУ. Але два роки поспіль його бажання ніхто не поспішає задовольнити.

Крім того, шість із 12 клубів суперліги пропонували ввести ліміт на легіонерів. Але постійна присутність на майданчику хоча б одного українця в плани «Києва» й «Азовмашу», позицію яких передусім захищає ФБУ, не входить. Не втілилося в життя й бажання Бродського проводити засідання федерації в присутності преси — президії відгородилася від громадськості зачиненими дверима.

Керівники Національної федерації не пішли на поступки в жодному з питань, і конфронтація досягла апогею. Шістка клубів — «Дніпро», «Львівська політехніка», «Будівельник», «Одеса», «Черкаські мавпи», «Кривбас–баскет» — створили Українську баскетбольну лігу (УБЛ). Вони закликали приєднатися до них інших учасників вітчизняної суперліги сезону 2007/08, але на цю пропозицію ніхто не відгукнувся. Більш імениті «Київ», «Азовмаш», «Сумихімпром», «Хімік», «Пульсар» і «Миколаїв» залишилися під крилом ФБУ.

Нове — це не забуте старе

Тривалий час уболівальники очікували, що опоненти зможуть закопати «сокиру війни» й у наступному сезоні в Україні таки відбудеться єдиний чемпіонат. Проте компромісу сторони не знайшли, й позавчора в інформаційному агентстві УНІАН ініціатори змін офіційно презентували УБЛ.

Крім вище згаданих шести клубів, у наступному сезоні під її егідою виступатимуть також дніпродзержинський «Дніпро–Азот» і запорізький «Ферро–ЗНТУ». Хотіли долучитися до турніру ще три команди, але рівень їхнього господарства не відповідає вимогам ліги. Про це повідомив директор чемпіонату УБЛ Сергій Мельников, відомий за 12 роками праці в «Азовмаші» (сім із них — на посаді президента). Привітавши журналістів із появою альтернативної структури, він розповів, що 23 серпня в Одесі представники клубів ліги затвердили документи турніру (регламент, статус баскетболіста тощо) й провели жеребкування. Чемпіонат триватиме з 3 жовтня цього року по 23 травня наступного.

На першому етапі вісімка команд зіграє між собою в шість кіл, тобто кожен колектив проведе 42 матчі. Тури відбуватимуться по п’ятницях і неділях. До речі, малу кількість зустрічей у попередні роки також закидали ФБУ. Наприклад, минулого сезону в регулярному чемпіонаті клуби зіграли лише по 22 поєдинки. Недоліком чемпіонату УБЛ є те, що по завершенні основного етапу всі вісім колективів потраплять до «плей–оф», а це зменшить у спортсменів бажання викладатися на повну міць у кожній зустрічі. Серії 1/4 і 1/2 фіналу гратимуть до трьох перемог, за третє місце й фінал — до чотирьох.

Головною своєю метою на дебютний сезон УБЛ вбачає організацію турніру на високому рівні. Чемпіонат уже отримав титульного спонсора — торгову марку напоїв; за це бізнесмени виклали п’ять мільйонів доларів. По одному матчу з кожного туру транслюватиме телеканал «ТЕТ». За тиждень до початку першості відкриється її офіційний сайт, на якому відбуватимуться онлайн–трансляції двобоїв. Клуб–господар має забезпечувати й достатню відвідуваність: у випадку присутності на трибунах менше 500 глядачів, на нього очікує штраф.

Дбатиме ліга й про майбутнє поповнення. Кожен із її клубів має власну дитячу школу, а паралельно з турніром основних складів змагатимуться й молодіжні. Дитячі ж команди вис­тупатимуть у чемпіонаті країни, що проводить федерація. УБЛ розіграє також Кубок ліги й проведе матч зірок.

Вороги чи партнери?

Пан Мельников намагався уникати обговорення конфліктної ситуації УБЛ із ФБУ. Новостворена структура прагнутиме довести федерації, що спроможна проводити змагання належним чином, і сподівається, що за рік ФБУ права на чемпіонат України передасть лізі, в якій візьмуть участь усі найсильніші команди країни. Для прикладу директор навів факт, що в 20 провідних баскетбольних державах Європи національні першості проводять професіональні ліги, а не федерації. Інша ситуація спостерігається лише в Росії й Україні.

Зараз УБЛ веде переговори з відомством Волкова про залучення до обслуговування матчів підпорядкованими йому суддями. Конфронтацію сто­совно залучення гравців із клубів ліги до збірної пан Мельников вважає проблемою стосунків дніпропетровців і львів’ян із федерацією. За великим рахунком, питання полягає у страхуванні баскетболістів на випадок отримання травми під час перебування в таборі національної команди, але наразі воно так і не розв’язано.