Як кололася коаліція

03.09.2008

18.27 — Верховна Рада обирає заступників Голови Верховної Ради: першим віце–спікером став «регіонал» Олександр Лавринович, а «звичайним» віце–спікером — БЮТівець Микола Томенко.

19.24 — Після прийняття пакета законів, які стосуються шахтарських проблем, Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк покидає залу засідань. «Ми відійшли від економічних проектів, і все, що є в порядку денному, — це винятково політичний пакет. Я робив усе для того, щоб утримати демократичну коаліцію, незважаючи на те, що я є Головою всієї Верховної Ради. Моїми руками розвалу коаліції не буде», — каже Яценюк. Після нього засідання веде Лавринович.

19.54 — Голова фракції «Наша Україна» В’ячеслав Кириленко закликає колег із БЮТ не руйнувати коаліцію.

19.58 — Парламент голосами Партії регіонів, БЮТ, Компартії та групи «Народна самооборона» долає вето Президента на закон про тимчасові слідчі комісії.

19.59 — Народні депутати від «НУНС» на знак протесту покидають залу засідань.

20.07 — ВР вносить зміни до низки законів, які стосуються повноважень Конституційного Суду в процедурі імпічменту Президента.

20.20 — Фракція «Наша Україна» збирається на екстрене засідання.

20.22 — Союз ПР і БЮТ вносить зміни до закону про Службу безпеки, які послаблюють вплив Президента на СБУ. Зокрема, право призначити в. о. голови відходить до Верховної Ради.

20.33 — Новоявлена більшість вносить зміни до закону про Кабінет Міністрів. Ці зміни, зокрема, забирають у Президента право призупиняти рішення уряду і спрямовувати їх для перевірки в Конституційний Суд. Нова редакція закону нагадує той документ, який був прийнятий БЮТ і ПР на початку 2007 року, коли уряд очолював ще Віктор Янукович.

20.42 — Верховна Рада не дає жодного голосу за призначення головою СБУ Валентина Наливайченка, подання на якого було внесене Президентом. Після цього закривається засідання ВР.

23.10 — З’являються новини з засідання фракції «НУНС»: «нашоукраїнці» вирішують вийти з коаліції.