Крила зрад

03.09.2008
Крила зрад

У Яценюка з’явилися заступники. По ліву руку — Томенко.

2 вересня 2008 року — це день, коли почалася президентська виборча кампанія, це вже без сумніву. Це сталося, як у вірші, де «кожен фініш — це, по суті, старт». Демократична коаліція прийшла до свого фінішу. Потенційні конкуренти — Юлія Тимошенко і Віктор Янукович — поки що рухаються разом, у статусі союзників. Прикро, що новий сезон знову стартує під сигнал політичних «кидків» і залаштункових переговорів. А втім, тепер здається, що між цими силами не так уже й багато різного: обох підтримує потужний капітал, а віднедавна — ще й опираються на Росію. Більше того, подейкують, що вівторкова політична комбінація була проведена під орудую одного центру — думками призабутого Віктора Медведчука, руками його приятелів під куполом.

 

«Самооборона» з косою

Першою на «розлучення» подала фракція «Наша Україна — Народна самооборона». В середу ввечері, як тільки стала очевидною змова БЮТівців і «регіоналів», як тільки вони приступили до голосування за низку антипрезидентських законів, «нашоукраїнці» зібралися на засідання фракції і вирішили вийти з більшості. За таке рішення проголосувало 39 народних депутатів. Спершу голосів не вистачало. Для того, щоб схвалити заяву, кілька голосів довелося збирати по телефону. Останнім за розрив стосунків із БЮТ проголосував спікер Арсеній Яценюк, який якраз вернувся із зустрічі з Президентом.

Рішення розірвати стосунк­и з БЮТом не підтримали групи «На­родної самооборони» і Народного руху України. «Ми вважаємо, що кращого формату коаліції, ніж існуючий, у Верховній Раді бути не може, — сказав у коментарі «УМ» «самооборонець» Олесь Доній. — Потрібно боротися за збереження коаліції. А поступки мають бути з обох боків. Думаю, що нам треба було висловити попередження БЮТові». Утім є й інше пояснення. У фракції «НУНС» вистачає людей, які працюють у фарватері БЮТ. Чимало депутатів із «Народної самооборони» підтримали ті законопроекти, які вносилися у вівторок БЮТом і «регіоналами».

«Чи можемо ми й далі перебувати в ситуації, коли з одного боку — БЮТ де–факто утворив коаліцію з ПР та КПУ, з іншого боку — ми легітимізуємо діяльність новоутвореної більшості через роботу уряду, обраного демократичною коаліцією, — прокоментував рішення фракції її голова В’ячеслав Кириленко. — Слугувати прикриттям для нової прокремлівської більшості в українському парламенті «НУНС» не буде».

Чи бути відставці Тимошенко й Яценюка?

Коаліція формально продовжує існувати, сказала «УМ» народний депутат від «НУНС» Ксенія Ляпіна. «Ми дали нашим колегам 10 днів на те, щоб вони схаменулися. Дуже просто: Президент накладе вето на прийняті закони. Якщо БЮТ не буде голосувати за подолання вето — це буде для нас сигналом. Якщо БЮТ продовжить гнути свою лінію — через 10 днів ми з трибуни оголосимо про вихід із коаліції», — сказала Ляпіна.

Що ж до уряду, то його доля поки що невідома. Згідно з коаліційною угодою, розвал коаліції автоматично призводить до відставки Кабінету Міністрів. Але хто зараз буде дослухатися до коаліційної угоди? Ясна річ, Юлії Тимошенко захочеться зберегти свою посаду.

Поки що невідомо, що буде з іншим посадовцем — Арсенієм Яценюком. Голова Верховної Ради нажив чимало критики у вівторок увечері, коли демонстративно покинув залу парламенту. «Поки що питання про відставку Яценюка не стоїть, — сказав у коментарі «УМ» «регіонал» Тарас Чорновіл. — Але така ініціатива може зародитися, якщо в діях спікера з’являться ознаки саботування роботи ВР. Учора такі ознаки були, але в середу він прийшов, став працювати. І другий варіант — якщо зміниться коаліція, то поміняється і керівництво Верховної Ради».