Рая, вигнана із «раю»

03.09.2008

Політрада Партії регіонів прийняла рішення виключити з партії секретаря Ради національної безпеки та оборони Раїсу Богатирьову. Народний депутат від ПР Юрій Мірошниченко сказав «УМ», що партія попрощалася з Богатирьовою за дії та заяви, які йдуть усупереч програмі й статуту партії. «У наших документах чітко записано, що ми — за нейтральний статус держави. Як випливає із заяв пані Богатирьової, нею ці положення не поділяються. Вона за НАТО», — відзначив Мірошниченко.

Останньою краплею терпіння були вашингтонські заяви Раїси Богатирьової. В бесідах із представниками політичних і громадських кіл вона неодноразово говорила про НАТО і події в Грузії. Зокрема, Богатирьова виступала за збереження територіальної цілісності Грузії. Заяви голови ПР Віктора Януковича про визнання незалежності Абхазії та Південної Осетії вона назвала одноосібними. У цьому Богатирьова переступила межу: вона дозволила собі піддати сумніву слова лідера, при тому, що Партія регіонів справді прийняла колективне рішення підтримати суверенітет грузинських автономій.

Богатирьова входила до тієї групи Партії регіонів, яку прийнято називати групою Ахметова—Колесникова. «Регіонали» мали намір виключити Богатирьову зі своїх лав іще тоді, коли її тільки призначили секретарем РНБО. Але завдяки аргументам Ахметова і Ко Раїса Василівна лишилася членом Партії регіонів. До речі, цього разу двійко політиків теж виступили проти виключення Богатирьової. «За будь–яких умов, для мене і для Ріната Ахметова вона буде близькою людиною, — сказав учора журналістам Борис Колесников. — Її заслуги перед партією велетенські. Рішення політради вкрай різке. Я думаю, було б достатньо прийняти ухвалу, що жодна посада не може ставитися вище за партію. Гадаю, що останнє попередження було б достатньою мірою покаранням».