Чергова мета

03.09.2008
Чергова мета

Михайличенко пообіцяв показати нове обличчя збірної. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Найближчої суботи наша національна команда розпочинає похід у відбірковому турнірі чемпіонату світу 2010 року. У перших спарених матчах «синьо­жовті» поміряються силами з колишніми співвітчизниками: 6 вересня — у Львові з білорусами, 10 вересня — в Алмати з казахстанцями. Керманич збірної України Олексій Михайличенко не палає бажанням прогнозувати підсумки цих двобоїв. «Футбол у Білорусі стрімко прогресує, а переліт до Казахстану може суттєво вплинути на сили наших футболістів», — лише такими фразами обмежується фахівець. У подібному обережному дусі висловлювався тренер і стосовно інших питань, які йому журналісти ставили позавчора на традиційній зустрічі на базі «Динамо» в КончіЗаспі.

 

Не було щастя...

Президент ФФУ Григорій Суркіс, який почав пресконференцію, одразу заявив про завдання команди на відбірковий цикл — потрапити до фінальної частини світового форуму, що відбудеться влітку 2010 року в Південній Африці. На думку першої особи нашого футболу, на старті турніру важливим і позитивним чинником для українських гравців має бути вихід вітчизняних грандів до групового етапу Ліги чемпіонів. Мовляв, після цих ігор у динамівців і «гірників» піднявся бойовий дух, що має допомогти завоювати шість очок. Щоправда, і в наших майбутніх суперників стимул буде не гірший — борисовський БАТЕ став першою білоруською командою в Суперлізі.

Ще одним позитивним моментом можуть виявитися переходи до нових клубів лідерів нападу — Шевченка й Вороніна. «Обидва хлопці лише виграли від переїздів, оскільки перейшли до клубів, де на них справді розраховують», — відзначив Михайличенко.

У перших зустрічах наші тренери не зможуть залучити до гри всіх виконавців, викликаних на збір. Травмованого голкіпера «Дніпра» В’ячес­лава Кернозенка замінять одразу двоє стражів воріт «Шахтаря» — Андрій П’ятов і Рустам Худжамов. Із тих же причин не зіграють на початку вересня захисник Дмитро Чигринський і хавбек Денис Голайдо. Із пошкодженням прибув то табору збірної нападник «Таврії» Володимир Гоменюк, що, втім, не заважає йому тренуватися в основній групі. За полегшеним графіком займалися троє представників «Дніпра», які напередодні провели виснажливий поєдинок проти «Металіста».

Невдачі одних гравців стали здобутками для інших — Михайличенко таки викликав до команди Олександра Алієва. Хоча, як відомо, у тренера й півзахисника «Динамо» був давній конфлікт — ще з часів спільної роботи у молодіжній збірній. «У грі Алієва є певні нюанси, які мене не влаштовують. Але ми поговорили і, сподіваюся, зрозуміли один одного», — так прокоментував тренер останні зміни в його господарстві. І додав, що Сашко гратиме за «синьо­жовтих» за умов, що працюватиме й виконуватиме те, що буде потрібно команді.

Обережно — непередбачувані білоруси

Нинішній наставник українців від свого попередника Блохіна відрізняється характером і відповідною манерою спілкування з журналістами. Гучних заяв від нього так і не дочекалися, а сам Миха зізнався, що виступати перед офіційними іграми йому значно складніше, ніж перед товариськими, — більша відповідальність. «Але це приємне хвилювання, бо на нас чекає випробовування, яке дасть уявлення про рівень нашої сили», — конкретизує тренер.

Він відзначив якісний ривок, який зробила збірна Білорусі з приходом на посаду керманича знайомого нам по роботі в «Дніпрі» німця Бернда Штанге. Останні товариські зустрічі «сябрів» це підтверджують.

Поки що важко сказати, в якому складі вийде в суботу на поле львівського стадіону «Україна» наша команда. Буде Михайличенко ставити на перевірених бійців чи випустить у «старті» молодих, але краще готових на той момент гравців, — питання залишається відкритим. Відповів же на нього фахівець прогнозовано — гратимуть 11 найкращих, яких він визначить ближче до матчу. «Я сподіваюся, що команда матиме гідне нове обличчя», — підкреслив наставник.

Укотре спитали головного тренера про кращого бомбардира минулого чемпіонату країни — новоспеченого громадянина України Марка Девича. Мовляв, чому б не викликати хлопця на збір, аби він адаптувався в новому середовищі. «У нас є кому адаптовуватися. Зараз серб не демонструє гри, яка дозволила б йому потрапити до нашої команди», — відповів Олексій Олександрович.

Гроші підсилюють любов до Батьківщини?

Порушили на пресконференції й питання преміальних для збірників. На думку Григорія Суркіса, грошові стимули для небідних футболістів мають не головне, але й не останнє значення. «Ми мотивували команду впродовж усіх відбіркових циклів, і це спрацьовувало. На цей раз ми створили гнучку систему преміальних, аби хлопці зосередились на самій грі, а мотивація була присутня на кожному етапі», — повідомив глава ФФУ.

Спочатку гравцям передбачено преміальні за перемоги в перших двох іграх. Далі система буде варіюватися залежно від турнірного становища збірної. Винятки становитимуть лише поєдинки проти Хорватії й Англії, в яких позитивним результатом вважатиметься й нічия. Причому це правило стосується і виїзних зустрічей із фаворитами групи, і домашніх.

 

ПРЯМА МОВА

Артем Мілевський: Відчуваю хвилювання

Нападник збірної України готується зіграти проти своїх колишніх співвітчизників

 

— Артеме, матч проти збірної Білорусі матиме для тебе особливий підтекст?

— Звичайно. Білорусь — місце, де я починав грати у футбол, усе моє дитинство минуло там. Тому для мене цей матч буде трішки інакшим, ніж для всіх. Звісно, буду переживати, але зараз я готуюся до двобою, і зі мною буде вся команда.

— Тебе вважають одним із найкращих українських форвардів. Чи готовий ти в суботу зіграти в основному складі?

— Рано казати, чи вийду я на поле з перших хвилин. Кожен має довести на тренуваннях, що гідний грати в основі. До того ж за ті дні, що залишились до матчу, все може трапитися.

Тарас Михалик: Львівські вболівальники нам допоможуть

Півзахисник національної команди вірить у галицьку публіку

— Тарасе, в якому режимі збірна готується до матчу з білорусами?

— Усе як завжди — нічого особливого не вигадуємо.

— Відчуваєш сили допомогти партнерам?

— Звичайно. Але чи вийду в «старті» — вирішуватимуть тренери. А я, в свою чергу, якщо гратиму, спробую не розчарувати глядачів.

— Атмосфера на трибунах «України» має свої особливості порівняно з іншими стадіонами?

— У Львові грається нормально, як і скрізь. Публіка доброзичлива — люди там вміють уболівати. Певен, що арена заповниться вщерть і грати буде приємно.