Сонце, море і футбол

03.09.2008
Сонце, море і футбол

Столичний БРР — чемпіон України 2008 року. (Фото прес–служби АПФУ.)

Раз футбол, два футбол

Велика популярність футболу, за що його, власне, скрізь і називають «спортом номер один», приводить до появи на світ його різновидів. На всіх континентах уже поширився міні–футбол у залах (футзал), чемпіонати світу й Європи з цієї гри стали звичним явищем. Україна відгукнулася на нову тенденцію й досягла значних успіхів у футзалі — наша збірна ставала призером європейської першості й нині входить до числа кращих на планеті.

Трохи пізніше за футбол у залах набула офіційного визнання гра з м’ячем на пляжі. Тепер же під егідою Міжнародної федерації (ФІФА) регулярно проводяться чемпіонати світу. В Україні перші організовані змагання з пляжного футболу в 2001 році провели в київському Гідропарку. Наступного року до них долучилися любительські колективи з Кременчука, Дніпропетровська, Запоріжжя, Одеси. Ще за рік під дахом національної Федерації футболу (ФФУ) була створена Асоціація пляжного футболу України (АПФУ).

Із 2003 року чемпіонат України набув професіонального статусу. За п’ять років кращою командою країни тричі ставала столична «Нова ера», ще двічі — їхні земляки з «Майндшера». У першості виступали такі зірки «великого» футболу, як Олег Саленко, Юрій Калитвинцев, Сергій Шматоваленко. Наша національна команда встигла голосно заявити про себе на міжнародній арені, вигравши торік Кубок Європи. Пляжний футбол привернув увагу телевізійників — із 2006 року найкращі матчі сезону транслює Перший Національний канал, а також регіональні телекомпанії. Тоді ж змагання відзначилися найширшою географією учасників — участь брали представники 12 міст. А найбільше команд, 220, змагалось у 2005–му.

Усе вище й вище

Цього літа чемпіонат України вийшов на новий рівень свого розвитку. Президент АПФУ Сергій Харченко вважає, що у 2008 році наш пляжний футбол зробив великий крок уперед, наближаючись за організаційним рівнем до свого «старшого брата». У турніру з’явився свій логотип, лозунг («Запалися грою!») і гімн, який написала популярна вітчизняна група «Танок на майдані Конго». Загальний бюджет першості склав 2,5 млн. доларів, а призовий фонд фінальної частини — 75 тисяч. Усі матчі відбувалися на стадіоні «Євроформат», який може прийняти 3500 глядачів. Конструкція за короткий термін розбирається, що дозволяє її легко перевозити з одного міста до іншого.

На змагання заявилися 16 профі–команд — їх розбили на групи А і Б. Упродовж чотирьох Гран–прі в кожній із них визначали четвірку найкращих, що отримувала шанс поборотися за медалі чемпіонату в суперфіналі. Починаючи з кінця травня, впродовж літа етапи чемпіонату приймали пляжі Києва, Кременчука, Харкова, Іллічівська, Запо­ріж­жя, Дніпропетровська й Се­вастополя. Вирішальні баталії відбулися в останні дні літа на славнозвісному одеському пляжі «Аркадія».

Напередодні суперфіналу провідні українські клуби, прагнучи злетіти на найвищу сходинку п’єдесталу, відзначилися гучними придбаннями. Особливо постарався зухвалий новачок — столичний БРР. Створений лише в цьому році клуб запросив під свої прапори бразильців Даніеля й Бенджаміна, які в липні у Франції стали чемпіонами світу в складі своєї збірної. Ще один київський клуб, «Майндшер», посилився лідерами збірної Польщі — Сагановським і Жуком. Чемпіон–2007, «Нова ера», маючи в складі бразильця Жуніньйо, переманив до себе з одеського «Марріона» ще й найкращого бомбардира кваліфікаційного турніру — Олега Войникова.

Рівняння на Київ

У перші три дні в Одесі вісімка кращих команд сезону, розбитих на дві групи, боролася за потрапляння до нетривалого «плей–оф». З кожного квартету до півфіналу виходили по два колективи. У групі Б «монстри» українського пляжного футболу, «Нова ера» й «Майндшер», хоча й не без проблем, але довели свою перевагу над харків’янами й севастопольцями.

А от у першій четвірці боротьба точилася більш напружено. Іллічівський «Старт» несподівано зумів здолати БРР із бразильцями в складі, тож «банкирам» довелося докласти максимум зусиль, аби не просто виграти дві наступні зустрічі, але зробити це з максимально можливою різницею забитих і пропущених м’ячів. У підсумку, саме цей показник і став вирішальним у розподілі місць у групі А — третім зайвим виявився «Старт».

Таким чином, до «плей–оф» пробилися винятково київські колективи. У першому півфіналі БРР змусив скласти повноваження чемпіона «Нову еру» — 2:1. Голами за «банкирів» відзначилися гравці збірної України Віктор Бакуменко й Юрій Головін. А якщо взяти до уваги, що на останньому рубежі діяв голкіпер національної команди Віталій Сидоренко, то стає зрозумілим секрет успіху новачка.

Справжній трилер видали глядачам на майже повністю заповнених трибунах іще дві київські команди. «Метробуд» по ходу поєдинку (гра триває три періоди по 12 хвилин) вигравав у «Майндшера» 2:0 і 4:2, але в кінцівці поступився — 4:5. Хет–триком за переможців відзначився Олександр Пилипенко. Особливо запам’ятався його вирішальний удар зі штрафного в «дев’ятку».

У неділю стався остаточний розподіл медалей. «Метробудівці», приєднавшись до народних мас у трамваї, на якому їхали на гру, вибороли «бронзу» в сутичці з «Новою ерою». А новоспеченим чемпіоном став БРР. Під овації публіки й дощ із «золотих» папірців тріумфатори сезону отримали кубок кращої команди України.

 

ДО РЕЧІ
Ліга чемпіонів на пляжі?

Керівництво АПФУ через ФФУ звернулося до УЄФА з пропозицією провести турнір чемпіонів європейських країн із пляжного футболу. Перші такі змагання готові прийняти Одеса й Ялта. Нагадаємо, комітет УЄФА з футзалу й пляжного футболу очолює президент ФФУ Григорій Суркіс.