НЬЮЗ–РУМ

30.08.2008

Кінофестиваль по–бердянськи

28 серпня в курортно–азовському Бердянську відкрився ХІ Бердянський міжнародний кінофестиваль. Міжнародний він переважно за рахунок російських і білоруських фільмів, і великого значення для світового розвитку кінематографа не має — зате обличчя «серіальних» акторів вносять різноманіття в колективний портрет відпочивальників. Цього року в’яла фестивальна програма вперше трохи освіжилася за рахунок короткометражок і документального кіно, картин з Ізраїля, Литви, Німеччини. Україна представить у Бердянську фільм Андрія Бенкендорфа «Сповідь Дон Жуана», режисерський дебют Іллі Ноябрьова «13 місяців», «блокбастер» Миколи Мащенка «Богдан–Зиновій Хмельницький» та інші. У програмі також передбачено показові виступи бердянських даішників із затримання викрадачів автомобілів (?!) і відкриття меморіальної дошки почесному президентові Бердянського кінофестивалю Георгію Жжонову теж чомусь у ДАІ.

Культура по–німецьки

1 вересня у Києві відкриються тижні німецької культури і будуть дуже помітними в 15 містах України. За два місяці організатори намагатимуться максимально повно представити сучасну німецьку культуру: від класичного мистецтва до модерну. У програмі — виставка унікальної барокової графіки з Дрезденського музею гравюр, гастролі Лейпцизької опери та «піонерів» електронної музики — гурту «Крафтверк». Спільні українсько–німецькі театральні вистави, тиждень ігрового і документального німецького кіно, участь молодих німецьких авторів у книжковому ярмарку у Львові та екологічні семінари. До організаторів долучилися також українські меценати: Віктор Пінчук, Сергій Тарута, Рінат Ахметов та Сергій Тигіпко, передає УНІАН.

Міжнародна акція по–людськи

Львів готується до 15–го Форуму видавців, який цього року проходить під гаслом «Література в еру мас–медіа». Цього року найкращі книги Форуму визначатимуть окремо кілька складів журі — журі музикантів, журі культурницьких журналістів, журі бібліотекарів, журі вчених тощо, як вдасться поєднати цю какофонію смаків — побачимо. Теми «круглих столів» принаймні інтригують — «Чому жовта преса не пише про нових бойфрендів українських письменниць?», «Україна, Росія: державні межі на літературній карті. Де вони?», «Що таке Європа?».