Зустрічайте Далі на українській землі

30.08.2008
Зустрічайте Далі на українській землі

Заслужений художник України Віктор Кириченко розповідає про особливості літографії «Кориди» Сальвадора Далі. (Фото Прес–КІТ.)

4 вересня в Українському домі розпочне свою роботу Антикварний салон. Організатори дійства обіцяють велику програму, масу естетичних потрясінь, але конкретику поки що тримають у секреті. Галерея «Боско» занонсувала п’ять робіт Сальвадора Далі, Марка Шагала та Андре Лота.

«Роботи, які ми представлятимемо, належать двом приватним колекціонерам, громадянам України, — розповідає засновниця галереї Наталя Лисенко. — Стартова ціна такої роботи на аукціонах Sotheby’s та Chriestie’s може становити 150 тисяч євро, ціна страхування — 25—30 тисяч». Відомий провокатор та сюрреаліст Далі в Українському домі буде представлений творами «Флоренція. Пейзаж» та «Корида». Обидві роботи різні як за технікою виконання, так і за настроєм, темпоритмом: «Флоренція» — це гравюра сухої голки, «Корида» — авторська літографія. Твори Марка Шагала свого часу експонувалися в Харкові, але «Мексиканський пейзаж» та «Пара» в Україні будуть представлені вперше. Найзагадковіше ім’я в цьому списку достойників — Андре Лот. Утім, як переконує Наталя Лисенко, цей художник має повне право стояти поряд із Далі та Шагалом. Він — один із найкращих авторів французької школи кубізму. Близький друг Марка Шагала, вчитель Дієго Рівери, в 50–х роках минулого століття обіймав посаду президента Міжнародної асоціації художників, граверів та скульпторів при ЮНЕСКО. В Україні експонуватиметься його «Портрет» (полотно, олія), який художник написав під час фашистської окупації у Франції.

Усі документи та сертифікати робіт, за словами пані Лисенко, в порядку. Так що під час Антикварного салону можна бути впевненим, що бачиш оригінали.