Мінус один

30.08.2008
Мінус один

Скромна «Беллінцона» опустила «Дніпро» на землю. (Фото Рейтер.)

Якщо шукати українським клубам найбільш незручних суперників, то треба звернути погляди на чемпіонат Швейцарії. Важко сказати, що особливого в колективах країни сиру та банків, але наші команди з різноманітних турнірів вони вибивають із дивовижною стабільністю. Недавні поразки від «Сьона», «Ксамакса», «Тюна» й досі колючками сидять у серцях українських уболівальників. Тепер до цього переліку додалась «Беллінцона», жертвою якої став «Дніпро».

Попри скромну перемогу в Дніпропетровську, команду Олега Протасова і далі вважали фаворитом протистояння. Неоднозначний рахунок пояснювали розслабленістю й недооцінкою суперника, який лише в цьому сезоні дебютував у швейцарській суперлізі. Серед еліти підопічні Марко Шеллібаума нині зірок із неба не хапають, розташувавшись на дні турнірної таблиці.

В останньому поєдин­ку чем­піонату країни суперник «Дніпра» зіграв у нульову нічию з «Ва­дуцом» із Ліхтенштейна, який є, м’яко кажучи, не найсильнішим суперником. Усі ці фактори, здавалося б, були на користь «дніпрян». Наставник команди обіцяв, що в мат­чі–відповіді українці гратимуть тільки на перемогу. Четверговий матч відбувся в Лугано, оскільки власна арена «Беллінцони» не підходить для проведення єврокубків.

До Швейцарії «Дніпро» прилетів тільки з двома нападниками. Три дні перед тим команда втратила білоруського форварда Корниленка, який вирішив перейти до російської «Томі». Наче відчував Сергій, якою ганьбою закінчиться вояж до Швейцарії його вже колишніх партнерів. Тож в атаці Протасов міг розраховувати лише на Самодіна й Воробея. У стартовому складі вийшов росіянин, а гравець збірної України з’явився на полі тоді, коли забивати довелося насправді, а не на словах. Ще однією втратою для дніпропетровців стала травма основного голкіпера Кернозенка.

Гра розпочалася з разючого удару по амбіціях нашої команди — вже в першій атаці Гаши вивів швейцарців уперед. За такого розкладу до чергового етапу Кубка УЄФА тепер проходила «Беллінцона». До честі дніпропетровців вони відігралися доволі швидко — вдало зіграв єдиний форвард Сергій Самодін. Єврокубкові мрії «Дніпра» були реальністю до 75–ї хвилини, коли італієць Ла Рокка зумів забити гол зі штрафного. Зрівняти рахунок і врятуватися від ганьби українська команда так і не спромоглася.

Не позаздриш Олегу Протасову — на тлі не надто вдалих виступів у чемпіонаті України ранній «виліт» з єврокубків явно додав фахівцеві негативних емоцій. Тож невідомо, чи працюватиме він далі в Дніпропетровську. Євроневдача «Дніпра» має ще одну неприємний підсумок — Україна тепер не добере очок у таблиці коефіцієнтів УЄФА. І всі бали, що далі назбирають «Динамо», «Шахтар», «Металіст», ділитимуться на чотирьох. Наша країна нині перебуває на десятій позиції, а переслідують нас Туреччина, Шотландія та Швейцарія.

 

ТАБЛО

Кубок УЄФА. 2–й кваліфікаційний раунд (повторні матчі)

«Беллінцона» (Швейцарія) — «Дніпро» (Україна) — 2:1(перша гра — 2:3)

Голи: Гаши, 1; Ла Росса, 75 — Самодін, 9.

«Беллінцона»: Грітти, Сікейра, Манджератті, Бернардет, Ла Рокка, Гаши, Серметер, Вахаб, Рівера (Ру, 72), Калу, Лустрінеллі (Мехметі, 90).

«Дніпро»: Старцев, Єщенко, Шершун, Русол, Пашаєв, Калиниченко (Давідсон, 80), Шелаєв, Лисицький (Льопа, 80), Назаренко, Ротань (Воробей, 66), Самодін.

Суддя — Станкович (Сербія).

* * *

Найцікавіші результати:

«Кальмар» (Швеція) — «Гент» (Бельгія) — 4:0 (1:2)

«Мітюлланд» (Данія) — «Манчестер Сіті» (Англія) — 0:1 (пен. — 2:4; 1:0)

«Ренн» (Франція) — «Стабек (Норвегія) — 2:0 (1:2)

«Астон Вілла» (Англія) — «Хафнарфйордур» (Ісландія) — 1:1 (4:1)

«Бешикташ» (Туреччина) — «Широкі Брєг» (Боснія та Герцеговина) — 4:0 (2:1)

«Хайдук» (Хорватія) — «Депортиво» (Іспанія) — 0:2 (0:0)

«Наполі» (Італія) — «Влажнія» (Албанія) — 5:0 (3:0)

«Васлуй» (Румунія) — «Металург» (Латвія) — 3:1 (2:0)

«Штурм» (Австрія) — «Цюрих» (Швейцарія) — 1:1 (пен. — 2:4; 1:1)

«Дьйор» (Угорщина) — «Штутгарт» (Німеччина) — 1:4 (1:2)

«Грасхопперс» (Швейцарія) — «Лех» (Польща) — 0:0 (0:6)

«Жиліна» (Словаччина) — «Слован» (Чехія) — 2:1 (2:1)

«Аустрія» (Австрія) — «ВІТ–Джорджія» (Грузія) — 2:0 (переможець визначався в одному матчі)

«Дебрецен» (Угорщина) — «Янг Бойз» (Швейцарія) — 2:3 (1:4)

«Герта» (Німеччина) — «Інтерблок» (Словенія) — 1:0 (2:0)

«Зальцбург» (Австрія) — «Судува» (Литва) — 0:1 (4:1)

«Русенборг» (Норвегія) — «Юргорден» (Швеція) — 5:0 (1:2)

«Москва» (Росія) — «Легія» (Польща) — 2:0 (2:1)

Перший матч між «Легією» й командою Олега Блохіна у Варшаві запам’ятався антиросійськими гаслами місцевих уболівальників, які зачепили українського наставника москвичів. Імпульсивний «коуч» росіян обіцяв, що в Москві «ще гірше буде». Нудна гра його підопічних у матчі–відповіді, схоже, не задовольнила амбіцій Блохіна, тому після зустрічі він вирішив «гірше» зробити польським журналістам. Своє незадоволення тренер «вимістив» на «акулах пера» (звична справа для екс–наставника української збірної). Після сварки з Олегом Володимировичем поляки залишили прес–конференцію.