Від бразильців —із любов’ю

29.08.2008
Від бразильців —із любов’ю

Адріано першим із донецьких бразильців відправив м’яч у ворота «Динамо». (Фото Рейтер. )

Цікаво, скільки вболівальників загребського «Динамо» справді вірили в загальний успіх своєї команди після першої гри з «Шахтарем» у Донецьку? Схоже, що небагато, оскільки трибуни славнозвісного стадіону «Максимир» на матчі–відповіді заповнилися лише наполовину. Для хорватів ця арена має особливе значення, оскільки їхня збірна не програла тут жодного поєдинку. На щастя донеччан, це правило не стосується клубних команд, тому хлопці Мірчі Луческу могли розраховувати тільки на власні сили.

 

Ліга чемпіонів — всьому голова

Хто справді щиро вірив у силу «Динамо», так це його наставник Бранко Іванкович. Перед грою він заявив, що вихід до Ліги чемпіонів стане найвищим досягненням його тренерської кар’єри. Хоча в біографії Іванковича є «бронза» чемпіонату світу–1998, на якому він був асистентом Мирослава Блажевича. Не міг пропустити зустріч і колишній гравець тієї збірної, а нині наставник «картатих» Славен Білич. Очевидно, роздивлявся потенційних суперників із числа «шахтарських» гравців збірної України та й за своїми підопічними з «Динамо» не гріх було постежити.

Луческу ж на тлі невдач в українській першості встиг запевнити журналістів, що основним пріоритетом для його команди є Ліга чемпіонів, до кваліфікації якої «Шахтар» підготувався особливо ретельно.

У порівнянні з матчем у Донецьку стартовий склад «Шахтаря» дещо змінився. Із перших хвилин на лівому фланзі захисту вийшов Шевчук, а в нападі з’явився Луїс Адріано, який у чемпіонаті України грає по тайму, і то через матч. Крім того, Луческу випустив півзахисника оборонного плану Ігоря Дуляя. Саме його Містер назвав пізніше одним із кращих на полі. До заявки на гру не потрапив жоден із українських форвардів «шахти». Серед нападників значився тільки болівієць Марсело Морено, який у прем’єр–лізі теж нечасто з’являється на полі.

Мертві бджоли не гудуть

Незрозуміло, яким чином хорвати збиралися забити «Шахтареві» більше двох м’ячів. Шалені фанати загребського клубу з перших хвилин погнали своїх улюбленців уперед, але динамівці не поспішали «вмикати» високі швидкості. Така гра була на руку донеччанам, які теж не особливо рвалися в атаку й, мабуть, думали про перемогу малою кров’ю.

Перший справді небезпечний момент у штрафному майданчику господарів виник уже на п’ятій хвилині. Бразилець Адріано спиною до воріт намагався перекинути м’яч над воротарем, що начебто задалеко вийшов, але Келава виявився на місці. Щось змістовне хорвати зуміли запропонувати аж у середині першої половини зустрічі. Бошко Балабан, який грав у нападі замість травмованого Тадича, небезпечно пробив здалеку, та П’ятов теж не спав. Майже одразу нападник, який забивав «Шахтареві», ще виступаючи за «Брюгге», отримав жовту картку за симуляцію. На цьому діяльність господарів у першому таймі завершилася — більшість атак натикалися на добре організовану оборону гостей.

А «гірники» забили. Шаго припустився помилки, яка часто карається голом, —віддав необдуману передачу в штрафний майданчик Бішчану. Капітан явно не очікував на такий розвиток подій, і, поки він думав, Луїс Адріано наздогнав м’яч і пробив повз голкіпера.

Другий тайм почався в такому ж млявому темпі, тому гол Балабана став несподіваним. Чигринський грубо зіграв біля своєї штрафної, і Бошко майстерно пробив через стінку. Але музика для хорватів грала недовго. Уже за дві хвилини Шевчук промчався лівим флангом, видав пас на Брандао, котрий розстріляв ворота «Динамо». Глядачі потягнулися до виходу.

А «шахтарі» відзначилися ще раз — Фернандіньйо вивів на побачення з голкіпером Вілліана, і той майстерно «підрізав» м’яч у ворота. Отже, тріо бразильців забезпечили «Шахтарю» місце в груповому етапі Ліги чемпіонів. Останні хвилини матчу суперники неспішно перекочували м’яч. Загребські «ультрас» ні на секунду не замовкали до самого фінального свистка, але їхня команда своїх фанів не почула.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 3–й кваліфікаційний раунд

«Динамо» (З, Хорватія) — «Шахтар» (Україна) — 1:3 (0:2)

Голи: Балабан, 57 — Адріано, 42; Брандао, 59; Вілліан, 70.

«Динамо»: Келава, Хргович, Балабан, Саммір, Мікич (Ловрен, 46), Бадель (Шаго, 35), Манджукич, Врдоляк, Бішчан, Дрпич, Моралес (Ібанес, 67).

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Чигринський, Кучер, Шевчук, Гюбшман (Іщенко, 71), Дуляй, Вілліан, Фернандіньйо (Жадсон, 73), Брандао, Адріано (Морено, 61).

Попередження: Балабан, 21; Хргович, 39; Шаго, 74 — Гюбшман, 23

Суддя — Райлі (Англія)

Загреб. Стадіон «Максимир». 19 000 глядачів.

 

ПІСЛЯМОВА

Бранко Іванкович, головний тренер «Динамо»:
— Перший гол зіпсував усі наші плани — після нього важко було сподіватися, що ми заб’ємо суперникові чотири м’ячі. Тепер ми зосередимося на Кубку УЄФА — тут нам цілком до снаги отримати кращий результат.

Мірча Луческу, головний тренер «Шахтаря»:
— Ми дуже сильно хотіли потрапити в Суперлігу й після двох хороших матчів добилися цього. Думаю, рахунок відповідав тому, що відбувалося на полі. Ми дуже добре вивчили суперника: «Динамо» цього року відрізняється від команди минулого сезону, суперник утратив кількох провідних гравців. Проте нині ми показали гру в усіх компонентах кращу, ніж хорвати. Особливо добре наші футболісти виглядали в тактичному плані.

Наступний пріоритет «Шахтаря» — вихід із групи. Вважаю, це важливіше для нас за чемпіонат України.

Брандао, нападник «Шахтаря»:
— Ми в групі!!! Я радий, що зміг забити в такому важливому матчі. Знаєте, у мене завжди перед голом є відчуття, що зараз неодмінно заб’ю. Так було й цього разу. Та і пас був відмінний — дякую Шевчукові.

Ігор Дуляй, півзахисник «Шахтаря»:
— Про те, що вийду в стартовому складі, дізнався лише вчора. Особливого хвилювання не було, адже основну роботу ми зробили вдома — забили два м’ячі. Знали, що в нас є запас, тому треба було діяти обережно.