М’ясні відбивні по–козацьки

29.08.2008
М’ясні відбивні по–козацьки

Для своїх прихильників «Динамо» зробило зі «Спартака» «м’ясну страву». (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Неспортивний ажіотаж

Поєдинки на кшталт «Динамо» — «Спартак» трапляються не кожного дня. Для українських і російських уболівальників вони продовжують носити принциповий характер навіть попри те, що команди давно виступають у різних чемпіонатах, а у своїх складах практично не мають гравців, які пам’ятають історію давнього протистояння. Та, попри це, київська зустріч суперників викликала у столиці великий ажіотаж.

Піддалося йому й керівництво «Динамо», яке встановило доволі високі ціни на квитки (150—400 грн.). У підсумку — замість очікуваного аншлагу на стадіоні імені Валерія Лобановського столичні боси отримали три порожні сектори, які зяяли дірами за одними з воріт. Перепустки вартістю від 200 гривень без перешкод можна було купити навіть за півгодини до зустрічі. Президент «біло–синіх» Ігор Суркіс підвищення цін пояснив бажанням позбутися спекулянтів. Але вони свою справу, як завжди, зробили й активно продавали найдешевші квитки.

Як і очікувалося, найцікавіше відбувалося навколо матчу, ніж, власне, на футбольному полі: надто значною нині є перевага української команди над «червоно–білими». Підтримати «Спартак» із Москви прибуло близько п’яти тисяч його фанатів. І це попри те, що на динамівській арені їм виділили всього 850 місць у двох секторах. Далеко не всі гості переймалися суто спортивним протистоянням — більшості з них явно хотілося «наслідити» в Києві. І хоча правопорядок охороняли п’ять тисяч міліціонерів (по одному на кожного фана «Спартака»), сутички між прихильниками двох таборів раз по раз виникали.

Міліція вела себе по–різному й доволі дивно. Коли дикуваті гості в явно не тверезому стані переходили Хрещатик, «беркутівці» їх не чіпали. Навіть коли просто на майдані Незалежності почалася «перестрілка» пивними пляшками, міліція лише розводила супротивників у різні боки, вочевидь, намагаючись обійтися без активного втручання. Щоправда, потім у деяких стражів порядку нерви не витримували, й вони кидали особливо активних фанатів на землю й «гамселили» ногами.

Перед матчем у столиці з’явилися чутки, що для тих, хто не потрапить на стадіон, біля арки Дружби народів установлять великий екран. Та, схоже, побоявшись скупчення в одному місці двох ворожих таборів, від цієї ідеї відмовилися. Тому ті, хто підходив на схили Дніпра з бажанням подивитися футбол, з розчаруванням завертали ланцюжком назад.

Така резонансна подія не могла не викликати зацікавленості в політичних колах. Президент України Віктор Ющенко — нечастий гість на футболі. І цього разу його візит разом із донькою виявився фартовим. Компанію першій особі держави склали спікер Верховної Ради Яценюк, «спортивний» міністр Павленко, віце–прем’єр–міністр Васюник, міністр закордонних справ Огризко, президент і віце–президент НОК Бубка й Бринзак.

Те, що й вимагалося довести

Спортивний же бік матчу великого інтересу для фахівців не становив. Господарі переважали росіян фактично в усіх компонентах гри, бо ті грали в дивний «стоячий» футбол. «Динамо» з капітанською пов’язкою на поле вивів нігерієць Айїла Юссуф. «Спартак» переживає серйозну кризу, що підтвердила відставка Станіслава Черчесова після першого матчу в Росії. Та й нинішній виконувач обов’язків головного Ігор Ледяхов недовго затримається на своїй посаді. Як сказав генеральний менеджер москвичів Валерій Карпін, на місце керманича розглядаються три кандидатури, й Ледяхова серед них немає. Тож для молодого фахівця матч у Києві міг стати останнім на чолі «червоно–білих». А от один із його можливих наступників, Мікаель Лаудруп, стежив за грою просто з трибуни. Думається, побачене не надихнуло відомого данця на прийняття позитивного рішення.

До всіх існуючих проблем перед грою у «червоно–білих» додалася ще одна. Ключовий форвард Роман Павлюченко, ледь прилетівши до України, одразу повернувся до Москви. Виявляється, нападник збірної Росії збирається підписати контракт із англійським «Тоттенхемом» — заради цієї справи він залишив табір своєї нинішньої команди.

Перед грою москвичі збирали­ся забити «швидкий» м’яч, аби спробувати створити диво. Насправді все сталося з точністю до навпаки — більярдним уда­ром ворота хорватського екс–гір­ника Стіпе Плетікоси вразив Олександр Алієв. Незабаром після передачі Мілевського в контратаці третім голом за два матчі відзначився Бангура. По перерві Артем сам двічі засмутив «Спартак», загалом за 180 хвилин чотири рази пошивши захист росіян у дурні. Особливо знущальним виглядав останній м’яч, забитий після типово спартаківської «стіночки» Каддурі й Мілевського.

Перший пропущений за три поєдинки київським новачком Станіславом Богушем м’яч став наслідком розслабленості господарів на початку другого тайму. Хоча й Артем Дзюба постарався, аби вразити оборону суперника ефектним ударом п’ятою.

Старанно готувалися до гри й київські фанати. Крім великого різноманіття плакатів, вони, думається, порадували Президента країни виконанням державного гімну й славнозвісної «Червоної рути», а також скандуванням «Грузія!».

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 3–й кваліфікаційний раунд (повторні матчі)

«Динамо» (Україна) — «Спартак» (Москва, Росія) — 4:1 (перша гра — 4:1)

Голи: Алієв, 4; Бангура, 24; Мілевський, 49, 78 — Дзюба, 47

«Динамо»: Богуш, Бетао, Михалик, Діакате, Каддурі, Нінкович (Гіоане, 72), Вукоєвич, Алієв (Морозюк, 81), Мілевський, Бангура (Кравець, 78).

«Спартак»: Плетікоса, Філіпенко, Шишкін, Іванов, Моцарт, Бистров, Їранек (Дедура, 61), Майдана (Саєнко, 46), Ковач, Баженов (Павленко, 37), Дзюба.

Попередження: Каддурі, 7; Бетао, 45 — Павленко, 45.

Суддя — Розетті (Італія).

Київ, стадіон «Динамо» ім. В. Лобановського. 16000 глядачів.

 

ПІСЛЯМОВА

Головний тренер «Динамо» Юрій Сьомін:

— Ми задоволені тим, яким чином виконали завдання потрапити до Ліги чемпіонів. Команда показала футбол високого рівня, гравці діяли максимально мотивовано й принципово. Хлопці виконали головне завдання — залишили суперника без м’яча. Велика кількість голів пояснюється тим, що «Спартак» дав нам значно більше простору, ніж це трапляється в матчах чемпіонату України.

В. о. головного тренера «Спартака» Ігор Ледяхов:

— У Києві ми програли за всіма статтями так само, як і в Москві. Перед поєдинком я розповів підопічним, що треба особливу увагу приділити Алієву. А він на четвертій хвилині вже забиває м’яч — про що ще можна говорити?

Огнен Вукоєвич, півзахисник «Динамо»:

— «Спартак» мене розчарував. Якби не Плетікоса, ми б забили ще кілька м’ячів. «Динамо» демонструє високий рівень гри й не боїться жодного суперника, з яким битиметься в груповому турнірі. Гадаю, ми зможемо з усіма грати на рівних. Особисто мені хотілося б зустрітися з «Реалом».

Станіслав Богуш, воротар «Динамо»:

— Думаю, спартаківцям було боляче програвати з таким ганебним рахунком. Ми ж повністю віддалися грі, виконали установку тренера — звідси й позитивний результат.

Те, що Сьомін місце у воротах нині довіряє саме мені, розцінюю як наданий шанс, яким маю скористатися й нічого не зіпсувати. Я не відчуваю, що став у «Динамо» першим голкіпером — у Києві немає такого поділу.

Олександр Алієв, півзахисник «Динамо»:

— Ми повністю переграли «Спартак» і довели, що є справжньою командою. Такої згуртованості за час мого перебування в колективі я ще не бачив — усі хлопці стоять один за одного горою.

 

А ІНШІ ЯК?

БАТЕ (Білорусь) — «Левськи» (Болгарія) — 1:1 (Сосновський, 14 — Гаджев, 38; вилучення: Близнюк, 43 (Б); 1:0)

«Олімпіакос» (Греція) — «Анортосіс» (Кіпр) — 1:0 (Беллускі, 54; 0:3)

«Ліверпуль» (Англія) — «Стандард» (Бельгія) — 1:0 (у дод. час; Кюйт, 118; 0:0)

«Арсенал» (Англія) — «Твенте» (Голландія) — 4:0 (Насрі, 27; Галлас, 52; Уолкотт, 66; Центнер, 89; 2:0)

«Атлетико» (Іспанія) — «Шальке» (Німеччина) — 4:0 (Агуеро, 22; Форлан, 54; Л. Гарсія, 82; М. Родрігес, 86 (пен.); вилучення: Пандер, 86 («Ш»); 0:1)

«Славія» (Чехія) — «Фіорентина» (Італія) — 0:0 (0:2)

«Марсель» (Франція) — «Бранн» (Норвегія) — 2:1 (Ньянг, 65, 90 — Сігурдссон, 74; 1:0)

«Стяуа» (Румунія) — «Галатасарай» (Туреччина) — 1:0 (Ніколіце, 57; 2:2)

«Фенербахче» (Туреччина) — «Партизан» (Сербія) — 2:1 (Шентюрк, 28; Алекс, 58 — З. Тошич, 76; 2:2)

«Базель» (Швейцарія) — «Гімараєш» (Португалія) — 2:1 (Штокер, 11; Дердійок, 54 — Фажараду, 15 (пен.); 0:0)

«Каунас» (Литва) — «Ольборг» (Данія) — 0:2 (Рісгор, 75, 90+1; вилучення: Григалявічус, 30; Пілібайтіс, 68 (обидва — «К»); 0:2)

Головну сенсацію кваліфікації створив кіпрський «Анотосіс» із Ларнаки, який під керівництвом грузина Темурі Кецбая «не пустив» до Ліги чемпіонів завсідника турніру — грецький «Олімпіакос».

Уперше до групового раунду пробився білоруський клуб — БАТЕ з Борисова. Головний тренер «сябрів» Віктор Гончаренко у віці 31 рік став наймолодшим фахівцем в історії Суперліги, котрий вивів команду до основного етапу.

Жеребкування цієї стадії відбулося в Монако вчора ввечері.