Недороблений залік

23.08.2008
Недороблений залік

Вікторія Терещук.

Тягнучись до «призів» у багатоборстві

У турнірі з сучасного багатоборства українці вчора покладали надію на свіжоспечену чемпіонку Європи, віце–чемпіонку світу 2006 року Вікторію Терещук. Щоправда, 26–річна луганчанка почала змагання невдало — 17–й результат у стрільбі з пневматичного пістолета з 10 метрів. Далі Віка посідала п’яте місце у фехтуванні на шпагах і запливі на 200 м, а от подолання перешкод на коні на ім’я Ліанг–Ліанг провалила — 21–ша позиція.

За сумою чотирьох дисциплін Терещук перебувала на шостій сходинці, тож на завершальний біг — 3 км — вийшла з відставанням у 45 секунд від лідера, німкені Лени Шонеборн. Дістати 22–річну чемпіонку Олімпіади українці не судилося, але обійти китаянку Сю, француженку Казе, швейцарку Шрайбер — вдалося. У підсумку Вікторія фінішувала третьою, принісши збірній України десяту бронзову медаль.

Одинадцяту бронзу дещо несподівано здобув донецький стрибун із жердиною Денис Юрченко (5,70 м).

Позавчора почали дводенний розіграш медалей із легкоатлетичного багатоборства чоловіки. Запоріжанин Олексій Касьянов, якому 26 серпня виповниться лише 22 роки, дебютував на Олімпійських іграх успішно. У перший день змагань українець показав треті результати в бігу на 100 (10,53 сек.) і 400 м (47,70), шостий — у стрибках у довжину (7,56 м), 18–й — у стрибках у висоту (1,96) і дев’ятий — у штовханні ядра (15,15). Після половини дистанції турніру наш десятиборець посідав четверте місце.

Учора зранку Касьянов навіть вийшов на другу загальну позицію. У бігу на 110 м із бар’єрами він фінішував 12–м (14,37 сек.), а в метанні диску — шостим (48,39 м). Проте в наступних трьох видах програми, які не відносяться до улюблених для українця, Олексій здав позиції й завершив змагання на підсумковій сьомій сходинці. У стрибках із жердиною молодий запоріжець став аж 19–м (4,30 м), у метанні спису — 21–м (51.59), у бігу на 1500 м показав третій час (4 хв. 28,94 сек.).

Дострокова боксерська «бронза» й надія на «золото»

Учора ж у робітничому гімнастичному залі Пекіна відбулися 22 півфінали в усіх вагових категоріях боксерського турніру. О дев’ятій ранку за київським часом на ринг проти турка Якупа Кілича в категорії до 57 кг вийшов наш Василь Ломаченко. 20–річний атлет із Білгород–Дністровського просто декласував свого суперника.

Спочатку представник Одещини Ломаченко приглядався до турка й першого залікового удару завдав лише через півтори хвилини після початку двобою. Але потім освоївся й довів перевагу до непристойної — 10:1 (за раундами — 2:0, 2:0, 4:1, 2:0). У четвертій двохвилинці Василь дев’ятим ударом навіть послав Кілича в нокдаун!

Суперником українця в зав­трашньому фіналі буде француз Хедафі Джелькір. На минулорічному чемпіонаті світу він посів лише 33–тє місце, тоді як Ломаченко в Чикаго отримав срібну нагороду. Тож будемо сподіватися на шосте україн­ське «золото»...

На жаль, достроково припинив похід за медаллю в суперважкій вазі (понад 91 кг) В’ячеслав Глазков. Учора луганчанин не зміг вийти на півфінальну дуель проти китайця Жилея Жанга через ушкодження зв’язок ліктя — травму виявили в пекінському шпиталі. Таким чином, до «срібла» світового форуму 23–річний Глазков «автоматом» додав «бронзу» Олімпійських ігор (у боксерів бій за третє місце не проводиться).

Лякаючи на старті

Олімпійський турнір із художньої гімнастики має показати, наскільки скандал навколо дискваліфікації українського тренера й судді Ірини Дерюгіної вплине на позиції її підопічних на килимі. У перший день турніру в гімнастичному залі Пекінського університету технологій грації продемонстрували в кваліфікації дві вправи — з обручем і скакалкою.

Четвергове оцінювання наших дівчат викликало побоювання за те, що Україна взагалі отримає якусь медаль у цьому виді спорту. Чемпіонку світу Ганну Безсонову судді поставили на третє місце (36,400 бала), віддавши перші дві позиції росіянкам Ользі Капрановій (36,825) і Вірі Сесіній (36,550). Друга киянка, Наталія Годунко, за перші дві програми отримала 34,875 бала й опинилася на шостій позиції. Учора ввечері спортсменки демонстрували програми з булавами й стрічкою. Вісімка кращих розіграє медалі сьогодні.

Завтра ж, у завершальний день Олімпіади, другий комплект нагород у художній гімнастиці знайде своїх володарів у командних вправах. Українки в позавчорашній кваліфікації набрали шосту суму балів (15,800), значно поступившись командам Білорусі (17,525), Китаю (17,300), Італії (17,150).

Про чарівну паличку

У шести легкоатлетичних фіналах четверга на стадіоні «Пташине гніздо» синьо–жовті кольори української команди майоріли в жіночій ходьбі на 20 км і в секторі для стрибків потрійним. Найвищу позицію, восьму, зайняв стрибун із Київщини Віктор Кузнєцов (16,87 м). Хоча в компанії з кращими атлетами у своїй дисципліні він не показав усі свої можливості — не дотягнув навіть до власного результату в кваліфікації.

Шокували своїх уболівальників і потішили конкурентів дві американські четвірки в естафетах. І в жіночому, і в чоловічому півфіналах бігу 4х100 м головні претенденти на «золото» примудрилися загубити естафетні палички і, зрозуміло, не потрапили до вирішальних забігів. Не краще виступили й українські дівчата (Пигида, Погребняк, Шепетюк, Щербак), які порушили правило зони при передачі естафети й також були дискваліфіковані.

Наша легкоатлетична чет­вірка (Щербак, Петлюк, Карандюк, Пигида) у півфіналі естафетного бігу 4х400 м обмежилася п’ятим результатом (3.27,44).

 

ПОКАРАННЯ
Доля Блонської — в руках співвітчизників

Учора Міжнародний олімпійський комітет передав представникам НОК України офіційну заяву про дискваліфікацію легкоатлетки Людмили Блонської за вживання забороненого препарату (метилтестостерону). Українська спортсменка визнала свою провину й повернула організаторам Ігор срібну медаль, отриману в змаганнях із семиборства. Водночас броварчанка заявила, що кодекс олімпійського руху вона порушила «неупереджено, несвідомо й за незалежних від неї обставин».

Рішення про подальшу спортивну долю Блонської виконком Федерації легкої атлетики України прийме 29 серпня на своєму засіданні в Києві й повідомить про нього МОК і Міжнародній асоціації легкоатлетичних федерацій. Закордонні чиновники мають або затвердити рішення ФЛАУ, або накласти на Людмилу власні санкції.

 

ВАШЕ МІСЦЕ НЕ ТУТ
Другорядні олімпійці

Українські призери Олімпійських ігор, повертаючись із Китаю на Батьківщину, отримують у аеропорту «Бориспіль» гарячий прийом з боку керівників «профільного» міністерства, секретаріату Президента, журналістів і уболівальників. Тріумфаторів проводять у зал почесних гостей, де для них організовують фуршет. Водночас ті наші олімпійці, хто в Пекіні не піднявся на п’єдестал, проходять, як прості смертні, звичайним залом. Жодної уваги чиновники їм не приділяють. Про це розповів на телебаченні відомий у недалекому минулому штовхальник ядра Роман Вірастюк, котрий зустрічав у аеропорту своїх друзів–атлетів. «Спортсмени ображаються, що ніхто з політичної «еліти» не сказав їм бодай декілька слів подяки за те, що вони захищали честь України перед усім світом», — поділився враженнями Вірастюк.