Останні налаштування

22.08.2008

Із появою на тренерському містку національної збірної Олексія Михайличенка керівництво ФФУ небезпідставно очікує змін у команді, яка під керівництвом Олега Блохіна вичерпала свої можливості. Щоправда, конкретних цілей і термінів ніхто не озвучував. Тож одні фахівці говорять, що учневі Валерія Лобановського довірили готувати колектив на перспективу, тобто до Євро–2012, інші ж — сподіваються побачити плоди роботи вже у відборі на чемпіонат світу–2010. Сам тренер заявляв, що справді прагнутиме потрапити на найближчий «мундіаль». Тому йти на кардинальні зміни зі складом Міха не ризикнув, а вирішив залишити знакових особистостей, поруч із якими набиратимуться досвіду молоді гравці.

Вдавшись до такої політики, Михайличенко постав перед проблемою вибору, яку вирішував у попередніх товариських матчах. Не стала винятком і зустріч у Львові з учасником останньої європейської першості — збірною Польщі, партнеркою України в прийманні Євро–2012. Наш керманич продовжив експерименти зі складом, намагаючись визначитись із гравцями «основи» напередодні старту офіційних поєдинків.

 

Не шкодуючи себе й суперника

Зі старту впадало в очі, що наші збірники сповнені бажання продемонструвати свої найкращі якості. Гравці стелилися в підкатах, не шкодуючи ані своїх, ані ніг суперника, боролися за, здавалося б, безнадійні м’ячі — все це показало, що кожен прагне й надалі отримувати запрошення до збірної. Щоправда, новим постатям у колективі вочевидь не вистачає зіграності. Найбільше це відчувалося в захисних редутах українців, особливо на перших хвилинах матчу. Одного разу після подачі кутового гості могли відкрити рахунок, однак із лінії воріт м’яч вибив «таврієць» Денис Голайдо.

Підопічні Михайличенка не збиралися відси­джуватися в обороні й почали раз по раз турбувати Лукаша Фабіанського — другого голкіпера лондонського «Арсеналу». Спочатку, після удару Андрія Вороніна, 23–річному полякові на допомогу прийшла поперечина воріт, а потім голкіпер майстерно впорався із «пострілом» здалеку Анатолія Тимощука. До речі, капітан «Зеніта» вперше вийшов на поле стадіону «Україна» із капітанською пов’язкою збірної команди.

Звичайно, діям українців бракувало награних зв’язків. Однак і підопічні голландця Лео Бенхакера, відверто кажучи, не були схожі на колектив, який на одному диханні пройшов відбір на Євро–2008. Відчувалося, що поляки мають певні проблеми з концентрацією та фізичною підготовкою — цим, власне, й скористалися українці. У той час, коли гості подумки вже були в роздягальні, Андрій Воронін стрімко пройшов по правому флангу й зробив націлену передачу на полтавця Сергія Кравченка. Першим ударом півзахисник «Ворскли» влучив у руки Фабіанського, а з другої спроби відправив м’яча у ворота.

Ніякий Шева і «кримський Руні»

Другий тайм обидва наставники присвятили ротаціям у складі та перегляду нових гравців на різних позиціях. Зрозуміло, що в таких умовах змістовної гри годі було чекати. При цьому львівські вболівальники, котрі аншлагу на «Україні» не створили, змогли побачити в дії Андрія Шевченка. Володар «Золотого м’яча–2004», чесно кажучи, знову приємно не здивував, адже в «Челсі» ігрової практики в нього немає. Довгі передачі, якими півзахисники намагалися вивести Шеву на ударну позицію, не принесли жодних дивідендів.

Дещо пожвавив гру в атаці Олександр Гоменюк. Капітан «Таврії», прагнучи відкрити лік своїм голам за збірну, боровся за кожний м’яч, наче лев. У одному з епізодів «кримському Руні» забракло кількох сантиметрів до взяття воріт.

А от отримати гол у відповідь українці цілком могли: після удару головою Павловського м’яч влучив у стійку воріт донеччанина Андрія П’ятова.

* * *

Здобувши третю перемогу на посаді головного тренера, Михайличенко залишився задоволений діями своїх підопічних. Щоправда, заявив, що продовжує перебувати в пошуку основного складу. Тому не варто надавати особливої уваги браку взаєморозуміння при частих змінах виконавців.

 

А ІНШІ ЯК?

Товариські матчі. Англія — Чехія — 2:2 (Браун, 45; Джо Коул, 90 — Барош, 22; Янкуловськи, 48), Словенія — Хорватія — 2:3 (Сулер, 4; Шишич, 59 — Ракітич, 37, 64; Срна, 60), Данія — Іспанія — 0:3 (Х. Алонсо, 51, 90; Хаві, 74), Австрія — Італія — 2:2 (Погатец, 15; Янко, 38 — Штранцль, 45 (у свої ворота); Окзан, 67 (у свої ворота)), Німеччина — Бельгія — 2:0 (Швайнштайгер, 59 (пен.); Марін, 79), Швеція — Франція — 2:3 (Ларссон, 4; Чельстрем, 85 (пен.) — Бензема, 19; Гову, 61, 77), Росія — Голландія — 1:1 (Зирянов, 78 (пен.) — ван Персі, 24), Білорусь — Аргентина — 0:0, Уельс — Грузія — 1:2, Литва — Молдова — 3:0, Норвегія — Ірландія — 1:1, Румунія — Латвія — 1:0, Туреччина — Чилі — 1:0, Боснія — Болгарія — 1:2, Словаччина — Греція — 0:2, Шотландія — Півн. Ірландія — 0:0, Португалія — Фарери — 5:0.

Фабіо Капелло, наставник збірної Англії — майбутнього суперника українців з відбору на ЧС–2010, залишився задоволений грою своїх підопічних у зустрічі з чехами, попри нічийний результат. «У нас лише початок сезону, гравці перебувають не на вершині фізичної форми. Але я впевнений, що вони прогресують», — сказав після матчу італійський фахівець.

Збірна Голландії під керівництвом нового наставника Берта ван Марвейка була сповнена бажання помститися росіянам за поразку у чвертьфіналі Євро–2008. Однак надійна гра на останньому рубежі Ігоря Акінфєєва та помилки гостей у завершальній фазі атак дозволили їм досягти лише нічиєї.

Гольову спрагу вгамувала збірна Австрії в матчі з чемпіонами світу — італійцями. Підопічні екс–наставника чехів Карела Брюкнера змогли відзначитись чотири рази, щоправда, двічі вони засмутили... свого голкіпера. А от чемпіони Європи, іспанці, під керівництвом нового тренера Вісенте Дель Боске не мали жодних проблем зі збірною Данії в Копенгагені.

 

ТАБЛО

Україна — Польща — 1:0

Гол: Кравченко, 45+2

Україна: П’ятов, Ярмаш, Михалик, Чигринський, Шевчук, Назаренко (Гай, 73), Тимощук (Левченко, 63), Кравченко (Калиниченко, 66), Голайдо (Мандзюк, 90+3), Воронін (Шевченко, 46), Мілевський (Гоменюк, 58)

Польща: Фабіанський, Кокошка (Загорськи, 46), Голанський (Ковальчик, 19), Дудка, Смолярек (Геррейро, 46), Кржинувек, Єлень (Павловський, 79), Жевляков, Блащиковський (Маєвський, 60), Левандовський, Муравський (Польчак, 46)

Суддя — Налбандян (Вірменія)
Львів, стадіон «Україна»,

15000 глядачів