Плюс–мінус — рівновага

22.08.2008
Плюс–мінус — рівновага

У сутичці за третє місце вагової категорії до 84 кг киянин Данько переміг турка Серхата в Балчі. (Фото Рейтер.)

Наостанок — ще одна нагорода

Учора завершився розіграш 11 комплектів олімпійських медалей у вільній боротьбі. Наші спортсмени в залі гімназії Аграрного університету Пекіна виступили успішно, здобувши чотири нагороди (два «срібла» й дві «бронзи») — більше, ніж українські представники в будь–якому іншому виді спорту.

У категорії до 84 кг киянин Тарас Данько в 1/8 фіналу впевнено переміг колумбійця Москеру (6:0), але в чвертьфіналі не зумів вчинити опір срібному призеру чемпіонату світу Юсупу Абдусаломову з Таджикистану (0:7). Проте у втішних сутичках Данько спершу розібрався з австралійцем Кумаром (9:0), а потім, поборовши турка Серхата Балчи (3:0), забезпечив собі бронзову медаль. Цікаво, що наш призер чемпіонатів світу й Європи виграв усі чотири попередні протистояння з Балчи — не дав йому шансу на порятунок і вчора.

У вазі до 96 кг Україну представляв екс–громадянин Росії Георгій Тібілов. У першому матчі 23–річний срібний призер Євро–2008 програв за очками чемпіону Європи–2007 — росіянину Ширвані Мурадову (1:2). Утішатися харків’янин почав із сутички з третім призером континентальної першості — турком Хаканом Кочем, якого здолав 4:1. А от протиставити бодай щось у боротьбі за «бронзу» азербайджанцеві Хетагу Газюмову Тібілов не зумів — у підсумку поразка 0:7.

У категорії до 120 кг Іван Іщенко став жертвою несприятливого жереба. У першому ж раунді миколаївець наразився на чемпіона світу 2005 року, бронзового призера Афін–2004 Айдина Мехмета Полатчи. Проте Іщенко зумів виграти у титулованого турка перший період (3:0), але потім наш срібний призер Євро–2006 програв два наступні з мінімальною різницею (0:1) і вибув із суперечки за медалі.

Із водою дружать не всі

Учора ж зранку останній комплект медалей розіграли плавці. Через побоювання атак акул у відкритому морі змагання марафонців перенесли до веслувального каналу. 26–річний харків’янин Ігор Червинський виступив доволі непогано, програвши переможцеві на дистанції 10 км лише 23 секунди й фінішувавши 12–м серед 25 спортсменів.

21–річна представниця столичного регіону Юлія Прокопчук у попередньому раунді стрибків із 10–метрової вишки у Національному водному центрі набрала 20–ту суму балів серед 29 учасниць і до півфіналу не пробилася.

Натомість із перервою в один день знову порадували наші веслувальники. Спочатку каноїст Юрій Чебан у спринтерському півфіналі на 500 м випередив усіх вісьмох опонентів (1.51,507), впевнено проторувавши собі шлях до вирішального заїзду. А за 20 хвилин його приклад на тій самій дистанції, але на байдарці, наслідувала Інна Осипенко–Радомська. Її час (1.51,558) став найкращим у двох півфінальних гонках. Медальні заїзди в обох дисциплінах відбудуться завтра.

Легкоатлети вичікують

Напередодні ввечері в фіналі 400–метрівки ледь не створила маленьке диво Анастасія Рабченюк. Киянка показала найгіршу реакцію на старті, але при цьому примудрилася фінішувати в «довгому спринті» четвертою й поліпшити власний рекорд одразу на 0,64 секунди (з 54,60 на 53,96). До бронзової нагороди Насті забракло 0,12 сек.

Наталія Пигида позавчора стартувала в півфіналі дистанції 200 м. До цього забігу атлетка з Київщини потрапила за додатковим добором за часом, бо в трійку кращих у своєму чвертьфіналі не потрапила. Тим не менше пробігла фактично за результатом свого рекорду (22,95) й у компанії темношкірих спортсменок і росіянки фінішувала шостою.

Лише один із трьох українських стрибунів із жердиною зумів пробитися до фіналу. За медалі сьогодні побореться чемпіон України Денис Юрченко, котрий у кваліфікації з другої спроби підкорив планку на висоту 5,65 м. А от інший донеччанин, Максим Мазурик, маючи в цьому сезоні результат 5,82 м, завершив змагання на позначці 5,55 м. Ще скромніше виступив броварчанин Олександр Корчмид — він впорався лише з висотою 5,45 м.

Продовжив дивувати всіх ямайський спринтер Усейн Болт. Після світового рекорду на 100–метрівці 22–річний атлет повторив свій подвиг і на дистанції вдвічі більшій. Болт перевершив досягнення американця Майкла Джонсона 12–річної давнини на 0,02 сек. — 19,30.

Учора зранку дві наші Вікторії успішно подолали відбірковий етап у стрибках у висоту. Миколаївка Стьопіна необхідні 193 см взяла з першої спроби, а запоріжанка Паламар — із другої.

20–річний кримчанин Роман Авраменко не пройшов кваліфікацію в метанні спису, показавши результат (71,64 м), що значно поступається необхідному нормативу (82,50). Травма спини не дозволила вийти на старт бігу на 110 м із бар’єрами Сергієві Демидюку.

Три представниці України змагалися у відборі до фіналу на дистанції 1500 м. Бронзова призерка чемпіонату світу–2007 Ірина Ліщинська з Донецька підтвердила свій клас, вигравши перший із трьох півфінальних забігів, хоча і з доволі скромним результатом (4.13,60). Інша донеччанка, Наталія Тобіас, у другому півфіналі поступилася лише кенійці Лангат, показавши при цьому кращий власний час у цьому сезоні (4.03,19). Харків’янка Ганна Міщенко фінішувала в третьому забігу четвертою (4.05,61), але за часом також кваліфікувалася до завтрашнього медального старту.

 

ПІДТРИМКА
За хлопця — як за себе

Під час фінальної сутички з вільної боротьби в категорії до 66 кг між уродженцем Хмельниччини Андрієм Стадником і турком Рамазаном Сахіном режисери звернули увагу, що нашого атлета гаряче підтримувала спортсменка... з Азербайджану. Виявилося, що це львів’янка Марія Стадник, яка нині виступає за кавказьку збірну, а Андрій — її хлопець. Виступати за Азербайджан дівчину змусила наявність в українській команді в її вазі до 48 кг олімпійської чемпіонки Афін–2004 Ірини Мерлені. Цікаво, що в Пекіні обидві здобули бронзові нагороди.

 

МІНУС ОДИН
Не той чоловік...

Як і очікувалося, допінг–проба В української легкоатлетки Людмили Блонської дала позитивний результат так само, як і проба А. Аналізи показали наявність у організмі срібної призерки з багатоборства анаболічних стероїдів. На засіданні дисциплінарної комісії МОК спортсменка звинуватила в усьому її чоловіка–тренера Сергія. На офіційному сайті Олімпіади медаль Людмили в нашої збірної станом на вечір ще не відрахували, але в тому, що це відбудеться, сумнівів немає. Також Блонській загрожує довічна дискваліфікація, адже на вживанні заборонених препаратів її спіймали вдруге.

 

ХАРЧУВАННЯ
З’їв не те — залишився без медалі

Тренер українського важкоатлета Артема Удачина, котрий у Пекіні посів четверте місце, Віталій Шведов пояснив, чому його підопічний залишився без медалі Ігор. Виявляється, за день до відльоту до Китаю донеччанин сильно отруївся. Лікарі наполягали на госпіталізації спортсмена, але Артем відмовився. Однак через отруєння Удачин втратив 8 кг ваги, що не дозволило йому показати максимальний результат, насамперед у поштовху. До «бронзи» Артем недобрав усього 6 кг.