«Такого щастя більше нам не треба»

21.08.2008

Учора в Україні перебував президент Румунії Траян Басеску. З Віктором Ющенком вони говорили насамперед про врегулювання на Кавказі. Після зустрічі віч–на–віч Ющенко й Басеску вийшли до преси з головним посланням: світ має запобігти повторенню «грузинського сценарію».

Президент України зауважив, що конфлікт на Кавказі небезпечний не лише тим, що це перша війна на теренах СНД, а й тому, що ця війна виникла в зоні «замороженого конфлікту». Ющенко нагадав, що існують інші території, де тривають «заморожені конфлікти»: Нагорний Карабах, Абхазія, Придністров’я. «Ми все повинні зробити, щоб не дозволити поширитись такому сценарію на інші конфліктні території, на інші заморожені конфлікти›, — сказав глава Української держави. За його словами, всім країнам необхідно чітко заявити, що вони не визнають вирішення подібних конфліктів за допомогою військової агресії.

Траян Басеску зауважив, що конфлікт навколо Південної Осетії продемонстрував неефективність існуючих механізмів вирішення заморожених конфліктів. «Теоретично у будь–який момент, можливо, що і в іншій зоні, крім Південної Осетії, будуть такі конфлікти», — цитує Басеску УНІАН. Тому Румунія ставитиме перед Європейським Союзом питання щодо віднайдення інших механізмів для вирішення заморожених конфліктів. Також лідер Румунії — країни–члена НАТО — вважає, що на грудневій зустрічі міністрів закордонних справ Північноатлантичного альянсу Україна й Грузія мають отримати План дій щодо членства в НАТО, аби вони почали готуватися до вступу в Альянс. Часу до грудня, аби таке рішення було прийняте, ще достатньо, каже Басеску.