Продам «гуманітарку», недорого

21.08.2008

Щодобово на постраждалих від повені територіях для охорони громадського порядку залучається близько 1,3 тисячі міліціонерів та бійців Внутрішніх військ, півтисячі членів громадських формувань та чотири сотні одиниць службового транспорту, повідомляє МВС. Головне завдання правоохоронців у Львівській, Вінницькій, Закарпатській, Івано–Франківській, Тернопільській та Чернівецькій областях — не допустити розкрадання коштів і майна під час ліквідації наслідків стихійного лиха. Простими словами — боротьба з мародерами.

 

Як повідомили «УМ» у Департаменті зв’язків із громадськістю МВС, вистачає роботи й у підрозділів ДАІ, які супроводжують автоколони з гуманітарною допомогою та дітьми, що їдуть на відпочинок в інші регіони держави. Наразі силами ДАІшників уже забезпечено супровід 27 автоколон із дітьми та 5 — з гуманітарною допомогою. Крім цього, міліція посилено охороняє місця зберігання зброї, отруйних речовин та важливих об’єктів життєзабезпечення населення. Плюс — охорона маршрутів перевезення виділених із держбюджету компенсаційних коштів. Так, посилено охороняються територіальні відділення «Укрпошти» та установ Ощадбанку, щодоби 230 міліціонерів супроводжують листонош, які доставляють постраждалим адресну допомогу.

На Богомольця, 10 повідомляють і «свіжі» приклади мародерства. Так, у Чернівцях на території затопленого Калинівського ринку міліція затримала чотирьох молодих мародерів із Хотинського району, стосовно яких уже порушено кримінальну справу. Ще двох 25–річних мародерів із Чернівців — студента і підприємця — затримали «убозівці»: грабіжники били скло в підтоплених магазинах й викрадали комп’ютерні комплектуючі. Загалом устигли накрасти на чотири тисячі гривень, доки на їхніх зап’ястях не клацнули наручники.

На повені й людському горі були не проти заробити й окремі чиновники. На тій же Буковині посадовці однієї з райдержадміністрацій примудрилися продати приватним підприємцям і населенню гуманітарне борошно, яке мали видавати безкоштовно. А в Івано–Франківській області було викрито факт завищення площ посівів сільськогосподарських культур, знищених стихією, унаслідок чого попереджено спробу чиновників незаконно виплатити «своїм» аграріям компенсацію на суму 355 тис. грн. МВС повідомляє, що нині регіональні органи внутрішніх справ перевіряють й інші повідомлення громадян за телефонами «гарячих ліній» про зловживання чиновників під час розподілу гуманітарного «пирога».

Буковинських посадовців іншого корупційного «фаху», які працювали в одній з установ водного господарства, вирахували співробітники Державної служби боротьби з економічною злочинністю. З’ясувалося, що впродовж останніх двох років ці двоє використали не за цільовим призначенням майже 550 тисяч гривень бюджетних коштів, виділених на будівництво споруд, які захищають населені пункти від підтоплення. Прокуратурою області порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 210 КК (порушення законодавства про бюджетну систему України).

Міліція взялася й за ліс. Як повідомили «УМ» у прес–службі ГУБОЗ МВС, саме за матеріалами вінницьких «убозівців» було порушено кримінальну справу щодо посадовців однієї з міськрад області та відділу земельних ресурсів мерії цього міста за ознаками злочинів, передбачених ч.1 ст. 365 КК (перевищення влади або службових повноважень) та ч. 1 ст. 366 КК (службова підробка). В ГУБОЗі не уточнюють, про яке саме постраждале місто Вінниччини йдеться — Могилів–Подільський чи Ямпіль, але додають, що за останні три роки посадовці мерії, всупереч вимогам Земельного та Лісового Кодексів, незаконно передали в оренду підприємцям чотири земельні ділянки, що розташовані в санітарно–курортній зоні Березнянського лісництва під ресторани та кафе. Завдані державі збитки сягають 300 тисяч гривень.

Натомість за матеріалами буковинських убозівців порушено дві кримінальні справи щодо посадовців Плосківського лісництва та Хотинського держлісгоспу. У першому випадку службовця обвинувачують у службовій недбалості, мовляв, він не контролював своїх підлеглих лісників, які «не помічали» незаконну вирубку лісу. В іншому випадку — кілька хотинських лісників разом із посадовцями Дністровської сільради та БТІ Кельменецького району незаконно привласнили земельну ділянку площею 0,04 га та будинок лісника, що розміщений у рекреаційній зоні лісового фонду на березі річки Дністер. Викриття корупціонерів у постраждалих від повені регіонах триває.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>