Чим більше росіян у Криму — тим краще для України,

20.08.2008

Голова Севастопольської міської ради Валерій Саратов називає недостовірними заяви про те, що в Севастополі багато людей мають як українські, так і російські паспорти. Відповідаючи на запитання журналістів на вчорашній прес–конференції, Саратов сказав: «Якщо ви не володієте інформацією, то не говоріть».

При цьому керівник місцевої Партії регіонів фактично підтвердив, що в його місті є чимало «неврахованих» власників паспортів із двоголовими орлами. «На сьогодні точної інформації, звичайно, немає ні в кого, але я можу припустити, що декілька тисяч осіб мають російське громадянство», — цитує Саратова агенція УНІАН. За його словами, «це пов’язано з моментом становлення держав Україна і Росія, коли ще не почали до кінця працювати системи, і ті люди, які служили на російському флоті та звільнялися в запас на початку 90–х років, реально ще мали змогу отримати російський паспорт, — і все».

Водночас голова міськради запропонував звернути увагу на інше: «Більшість людей, які сьогодні служать на російському флоті, — жінки і діти, — це наші українці, які живуть в Україні» (очевидно, голова міськради має на увазі громадян України — працівників підприємств та установ ЧФ). «Жінки мають український паспорт... І ось ці сім’ї сьогодні складають населення Севастополя. Тут якихось засланих зі сторони козаків немає», — каже Саратов, реагуючи на закиди щодо реалізації в Криму «південноосетинського сценарію», коли Росія може влаштувати інтервенцію, аби захистити своїх громадян.

А висновок пан Саратов робить узагалі оптимістичний: виявляється, Росія таким чином сприяє вирішенню демографічної кризи в Україні. «Ці люди після завершення служби переважно залишаються в Севастополі. І це дуже добре, тому що чисельність населення України, як ви знаєте, падає рік у рік. І чим більше людей працездатного віку залишаються на нашій території, тим краще Україні», — каже голова міської ради Севастополя.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Виконувач обов’язків голови Служби безпеки України Валентин Наливайченко заявляє, що його відомство не займається перевіркою громадянства мешканців Криму в контексті російсько–грузинського конфлікту. «Ні, ми цим не займаємося. Це не наша функція, це функція МВС», — сказав він у коментарі інтернет–виданню «Українська правда». Водночас на запитання, чи має намір СБУ активізувати свою діяльність у Криму у зв’язку зі збройним конфліктом Росії та Грузії, Наливайченко сказав, що СБУ «вже давно активізувала».