Рівняння на Фелпса!

19.08.2008

Олімпійський Пекін став адресою провалу українських плавців. Із 24 спортсменів лише двоє (!) пробилися до вісімок кращих. У фіналах і Борисик, і Сердінов показували сьомий час. Звісно, можна поскаржитися на відсутність в українців до старту змагань сучасних плавальних костюмів, але головна проблема — в підготовці. Майже ніхто з наших майстрів доріжок не показав свій кращий час, не кажучи вже про те, щоб поліпшити особисте досягнення. А коли елітні плавці відстають від власного рекорду на дві секунди — це привід для серйозних висновків.

А от хто зумів перевершити не лише власні секунди, а й світові, так це феноменальний Майкл Фелпс. 23–річний американець, як і планував, здобув у Китаї вісім золотих медалей (із сімома світовими рекордами), ставши загалом 14–разовим олімпійським чемпіоном. Таким чином, феноменальний Фелпс перевершив досягнення іншого плавця зі США — Майка Спіца, котрий у Мюнхені 36 років тому виборов сім нагород найвищого ґатунку.

* * *

Крім невдач у басейні, фіаско спіткало українців і у водній акваторії Жовтого моря неподалік міста Циньдао. Срібні призери Афін–2004 з вітрильного спорту в класі «49er» Родіон Лука: Георгій Леончук не вгадали з вітром і обійняли лише 15–ту підсумкову позицію.

* * *

Близькими до бронзової нагороди були в парному розряді тенісистки Олена й Катерина Бондаренки, але програли в матчі за третє місце атлетичним китаянкам Женг/Ян — двічі по 2:6. «Золото» тут узяли кривдниці харків’янок — американки Венус та Серена Уїльямс. У чоловічому одиночному розряді чемпіоном став лідер рейтингу АТР Рафаель Надаль, а в жінок весь п’єдестал посіли росіянки.